Portal 072info

Grickajte pametno: Zdravi međuobroci za mame i trudnice

Plašite se da ćete se tokom trudnoće ugojiti? Patite od napada mučnine? Ili ste se već porodili, ali na bokovima i dalje imate višak kilograma? Sve ove probleme možete riješiti istom strategijom – međuobrocima. To znači, da tokom dana treba da rasporedite male obroke koji “razbijaju apetit”, ali su bogati dragocjenim hranljivim sastojcima a siromašni kalorijama.

Ovu metodu treba odmah da primenite, od prvih mjeseci trudnoće, i tako nastavite tokom perioda dojenja. U prvom tromesečju, međuobroci prije svega služe za smirivanje mučnine, pri čemu ne postoji mogućnost da u organizam unesete prekomerne kalorije.

U drugom tromesečju, oni, uz redovne obroke, omogućavaju unošenje dodatnih kalorija potrebnih detetu (potrebno je od 200 do 300 kalorija dnevno više), a sve do trećeg tromesečja služe kao dopuna glavnim obrocima – idealni su i za suzbijanje noćnih napada gladi.

A tokom dojenja? Međuobroci mogu obezbijediti 500 kalorija dnevno više, potrebnih u toj fazi, i ne samo to! Kad doji, majka svoj životni ritam usklađuje prema detetovom: malo spava, preskače tri uobičajena obroka dnevno i – tad međuobroci postaju neizbežni.

Koje namirnice izabrati?

Prvo pravilo: Izbjegavajte slatke napitke, industrijski proizvedene slatkiše i namirnice bogate kalorijama, ali ne i hranljivim sastojcima, kao i one koje sadrže visok procenat masnoća, izuzimajući mmega 3 i 5 masne kiseline, koje se nalaze u ribi. Naravno, postoje i druge, ukusne namirnice koje ne sadrže mnogo masnoća.

Na primjer, komadić parmezana ili kupusa ribanca idealan je protiv noćne gladi. Radije se odlučite za ribanac nego za sireve poput ementalera, jer sadrži veći procenat masnoće. Za one koji pate od mučnine, idealno rješenje su krekeri: sadrže malo kalorija i masnoća, uglavnom su biljnog porijekla. I na kraju, evo jednog rešenja za one koje imaju slab apetit. Parče tosta s kašičicom domaćeg majoneza napravljenog s maslinovim uljem, izvrstan je međuobrok, bogat proteinima, gvožđem i vitaminom A iz žumanceta, a sadrži samo 10 grama “dobrih” masnoća.

Drugo tromesečje: Kokice, voće, povrće

Za popodnevnu užinu predlažemo sendvič s tunjevinom i jajetom, budući da sadrži nizak procenat masnoća i kalorija, a visok gvožđa i vitamina. Ovaj sendvič je zdraviji od klasičnog sa sirom i šunkom.

Trudnice koje ponekad žele da udovolje svom hiru, mogu sebi da pripreme porciju kokica, ali prženih na malo ulja i sa malo soli. Savjetuje se konzumiranje kuvanog kukuruza, kornfleksa i ostalih žitarica, zbog visokog sadržaja vlakana.

Svakako da u vašoj ishrani ne smiju da nedostaju voće i povrće. U frižideru bi uvijek trebalo da imate svježeg, opranog i pripremljenog povrća kako biste ga u svako doba dana i noći mogli konzumirati.

Povrće je bogat izvor velikog broja vitamina, vlakana, minerala i vode, odmah zasiti i sadrži malo kalorija. Ni voće ne treba zaboraviti, jer je i ono dragoceno: agrumi i kivi su izvor vitamina C, kalcijuma i vlakana, a jabuke su izvrsne protiv mučnine.

Voće uglavnom ne sardži više od 60 kalorija, osim banana ( jedna uglavnom ima težinu oko 200 grama i sadrži 180 kalorija). Tokom letnjih mjeseci, možete da pripremite salatu od sezonskog voća s nemasnim jogurtom i svježim sirom.

Noćna glad

Pokušajte da odolite čipsu, pošto je je preslan i prži se na veoma viskokim temperaturama u masnoćama nepoznatog porijekla. Radije se opredelite za kuvano povrće, šargarepu, celer, cveklu… I ne zaboravite na masline, pune vlakana i vitamina E, budući da sadrže veoma malo kalorija – 15 maslina sadrži samo 100 kalorija. Takođe je preporučljivo i suvo voće jer sadrži magnezijum.

lepotaizdravlje.rs

Podijelite članak