Grickate zanoktice? Znak mentalnog stanja

Grickate zanoktice? Znak mentalnog stanja

Loše navike, kako im sam naziv kaže, su nešto za šta trebamo uvijek težiti da nađemo rješenje.

Zdravstveno stanje

Zanoktice su jedan od najiritantnijih kozmetičkih problema, a mnogi ne mogu odoljeti stalnom čupkanju i trganju kože. Komadići poderane kože, koji se pojavljuju pored nokta, često se zakače za odjeću ili nakit i mogu izgledati neugledno.

Ali sada dermatolozi upozoravaju da stalna želja za trganjem kože može biti znak mentalnog zdravstvenog stanja.

Konstantan poriv da čeprkate po koži izdajnički je znak bolesti zvane dermatilomanija, prema službenoj definiciji malo poznatog tipa opsesivno kompulzivnog poremećaja. Tačan uzrok nije u potpunosti poznat, ali stres i tjeskoba mogu pogoršati simptome

Pogađa žene

Iako se smatra oblikom opsesivno kompulzivnog poremećaja postoje ključne razlike. Naprimjer, problem s kožom ne dolazi uvijek uz opsesivne misli, a osobe s OKP-om obično se ne povređuju namjerno.

Stanje najviše pogađa žene i one koji pate od tjeskobe, pokazuju studije, a može biti potaknuto velikim životnim traumama.

Ključni element dermatilomanije je nemilosrdno trganje kože, do te mjere da ono počinje ometati svakodnevni život bilo zbog povrede ili stresa. Prema klinici u Clevelandu, postoje dvije vrste čupanja kože kod dermatilomanije, prenosi Daily Mail.

Ili je to automatski, bez da osoba o tome razmišlja, ili fokusirano, što je kada je vrijeme posvećeno navici. Fokusirano čupkanje najviše je povezano s povredama jer su ta mjesta podložnija infekcijama.

Istraživanja pokazuju da specifične vrste kognitivne bihevioralne terapije i antidepresivi, koji se koriste za liječenje anksioznih poremećaja, mogu efikasno ublažiti ovu neprivlačnu naviku.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS