Proljetno čišćenje

Grijanje, kuhanje i duhanski dim su krivci za žućkaste tonove u vašem domu

Grijanje, kuhanje i duhanski dim su krivci za žućkaste tonove u vašem domu
Healthy vegetables at the kitchen

Proljeće je stiglo, a s njim i tradicionalno vrijeme proljetnog čišćenja domova. Vrijeme kada dani postaju sve duži, a sunce obasja naš dom poslije duge zime i ukaže na sve nečistoće i posljedice zatvorenog prostora. 

Jedan od čestih problema s kojima se susrećemo je žućkasta boja koja može prekriti zidove, namještaj, zavjese i druge površine. Ovaj neugodan efekt često je posljedica sistemagrijanja, kuhanja ali tamo gdje se konzumiraju cigarete – najviše duhanskog dima. Da bi se uklonila ova neželjena boja, a i mirisi, potrebno je temeljito pranje i čišćenje svih površina. U nastavku donosimo kratki vodič za proljetno čišćenje.

Bojanje zidova

Osvježavanje zidova novim slojem boje može značajnotransformisati prostor, i pružiti mu svježinu i čistoću. Osim što estetski poboljšava prostor, bojanje može ukloniti i neugodne mirise te mrlje koje tokom godine nastanu po zidovima, a ujedno biti i prilika za redizajn enterijera. 

Obračunavanje sa kućnim neprijateljem broj 1

Ako ste se pitali ko je kućni neprijatelj broj 1 – to je kućna prašina. Uvijek je prisutna i iznova se vraća. Ovdje mislimo na teško dostupna mjesta na kojima se taloži poput stražnjeg dijela ormara, vitrina, komoda ili ispod trosjeda, kreveta itd. Izmicanje namještaja omogućuje nam da temeljito očistimo te površine i osiguramo čistoću i tih prostora. 

Oslobodite se grinja

Prekrivači, madraci i jastuci idealno su mjesto za razmnožavanje grinja. Preporučuje se detaljno čišćenje kreveta od grinja barem jednom godišnje kako biste osigurali higijenu i udobnost tokom spavanja. I to najčešće radimo u okviru proljetnog čišćenja. 

Riješite se duhanskog dima u vašem domu

Koliko god provjetravali i čistili, cigareta koja sagorijeva emituje duhanski dim koji se raspršuje i lijepi po kućanskim površinama, i ostaje tamo dugo nakon što je cigareta ugašena. Istraživanja pokazuju da se čestice iz duhanskog dima zadržavaju u domu do devet godina. Pokušaji čišćenja površina i pokušaji neutralizacije neugodnog mirisa s osvježivačima zraka daje samo djelimične rezultate koji traju dok se ne zapali naredna cigareta. Kako se onda riješiti duhanskog dima? Najbolji savjet je odmah prestati pušiti. Ako to trenutno nije opcija, informišite se o prednostima bezdimnih alternativa cigaretama, koje ne emituje duhanski dim, vatru niti stvara pepeo. Pored ovih higijenskih benefita koji nikako nisu zanemarljivi, korišćenjem uređaja koji su bazirani na ovoj tehnologiji, poput IQOS-a, značajno smanjujete izloženost organizma štetnim materijama koje nastaju kada se cigareta zapali, zbog čega predtavljaju manje štetnu opciju od nastavka pušenja, iako ni IQOS nije proizvod bez rizika jer oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost.

Miris svježeg ruha  

Nakon što smo iz doma protjerali neugodan miris duhanskog dima, vrijeme je za pranje zavjesa, prostirki i eventualno tepiha. Ovi tekstilni predmeti često su apsorberi svih isparavanja unutar doma i nakon zidova glavni izvori neugodnih mirisa.

Pogled kroz savršeno čiste prozore

Pranje prozora može se smatrati vjesnikom proljeća. Čisti prozori predstavljaju završni dodir proljetne generalke i pružaju osjećaj prozračnosti u prostoriji, ali i zadovoljstvo pogleda kroz savršeno čiste prozore. Prilikom pranja prozora nemojte izostaviti ni prozorske okvire u kojima se tokom zimetaloži mnogo prljavštine.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS