Portal 072info

GRIZETE NOKTE: Znanstvenici tvrde da ste skriveni perfekcionist

Prema novom istraživanju, grickanje noktiju ne mora biti vanjski znak tjeskobe, već je ta loša navika najvjerojatnije povezana s perfekcionizmom.

Studiju je proveo profesor Kieron O’Connor na Sveučilištu u Montrealu. Sudjelovalo je 48 ispitanika od kojih polovca pati od takozvanog ‘ponavljajućeg ponašanje’ nakon izlaganja različitim stimulansima osmišljenim tako da izazivaju osjećaj stresa, opuštanja, frustracije ili dosade.

Rezultati objavljeni u časopisu Journal of Behaviour Therapy and Experimental Psychiatry pokazali su kako će osobe koje su izložene dosadi ili frustraciji, češće upustiti u ‘ponavljajuće ponašanje’ kao što je grickanje noktiju.

U dijelu testiranja kada je na redu bila relaksacija, nisu pokazivali potrebu za takvim ponašanjem.

“Ovi rezultati djelomično podržavaju našu pretpostavku da će se ispitanici najvjerojatnije upustiti u ‘ponavljajuće ponašanje’ kada je kod njih bio prisutan osjećaj dosade, frustracije i nezadovoljstva nego osjećaj opuštenosti”, rekla je Sarah Roberts, autorica ranije provedene studije.

“Osobe koje se upuštaju u ovakva ponašanja najvjerojatnije su perfekcionisti. Te osobe su sklonije frustraciji, nestrpljenju i nezadovoljnije su kada ne uspiju ostvariti svoj cilj. Osim toga imaju i povišenu razinu dosade”, izjavio je Kieron O’Connor koji je predvodio najnovije istraživanje.

Roberts tvrdi kako rezultati ukazuju na to da pojedinci koji pate od ove navike mogu imati koristi uključe li se u psihološke tretmane osmišljene za smanjenje frustracija i dosade kao i mijenjanju perfekcionističkih uvjerenja.

S obzirom da se grickanje noktiju i drugih sličnih ‘loših navika’ obično povezuje s tjeskobom i blagom autodestruktivnošću, nova otkrića mogla bi pomoći osobama s kompulzivnim navikama da razviju bolje tehnike upravljanja kao i izbjegavanja situacija koje dovode do toga da grickaju nokte.

Podijelite članak