Grlić Radman: BiH ne može disfunkcionalna ući u EU i NATO

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman rekao je da se “teško može” promijeniti Izborni zakon u Bosni i Hercegovini prije izbora na jesen, ali smatra da se do izbora treba usaglasiti način popune Doma naroda Federacije BiH.

Grlić Radman je istakao da “nije normalno” da Hrvati ne mogu birati svoje predstavnike i da je toj zemlji potreban “demokratski zakon koji će odražavati multinacionalnu prirodu BiH” pošto su Hrvati “žrtve” postojećeg izbornog zakona.

Dragan Čović i Bakir Izetbegović, čelnici vodećih stranaka Hrvata i Bošnjaka u BiH, susreli su se sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom.

Usaglasili su se da će prije sjednice Evropskog vijeća u junu pokušati usaglasiti dokument čime bi ubrzali evropski put te zemlje i riješili prijepore oko provedbe jesenjih izbora.

– Po prvi put u povijesti, BiH je u fokusu Evropske unije. Niko se nije bavio BiH, niko nije zapravo razumio pitanje kompleksnog sustava BiH. Nitko nije razumio multinacionalnu narav BiH. Nije dovoljno osvješćivan loš položaj hrvatskog naroda u BiH u ranijim vladama, rekao je Grlić Radman.

Copy

Posjeta Charlesa Michela BiH može se nazvati “povijesnim činom”, smatra Grlić Radman.

– Michel je pokazao spremnost, zainteresiranost da se o BiH razgovara, kazao je.

Dodao je da BiH u “EU i NATO ne može ući disfunkcionalna” te da će na njezinom putu biti ključna reforma Izbornog zakona, prenosi Hina.

Oslobođenje

Prethodni članakKakve je ‘nemoralne ponude’ Izetbegović imao za lidere stranaka opozicije?
Sljedeći članakJESTE LI IZNENAĐENI? Ko se s kime najviše druži iza kamera “Zvezda Granda”