Grlić Radman: Izborni zakon u BiH treba vratiti na njegove početke

g
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman rekao je da su visoki predstavnici i drugi međunarodni akteri određenim puzajućim reformama promijenili sadržaj i karakter Izbornog zakona u BiH zbog čega Hrvati nemaju legitimno predstavljanje u Predsjedništvu BiH i Domu naroda, koje im je zagarantovano Dejtonskim sporazumom.

Multietničnost BiH

Radman je istakao da Izborni zakon u BiH “treba vratiti na njegove početke, smisao, duh i poruku koju treba da ima, a to je garancija ravnopravnosti”.

– Tročlano Predsjedništvo BiH je refleksija multietničnosti BiH – poručio je Radman.

On je istakao da je promjena Izbornog zakona u BiH da bi se obezbijedila legitimna predstavljenost Hrvata u Predsjedništvu i Domu naroda potrebna radi “funkcionalnosti, stabilnosti i prosperiteta” zemlje.

Stabilna, multinacionalna, funkcionalna BiH

– Stabilna, multinacionalna, funkcionalna BiH je održiva ako su svi narodi ravnopravni – tri konstitutivna naroda i ostali građani – kako je u duhu Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH – poručio je Radman nakon učešća na naučnom skupu u Zagrebu pod nazivom “Bosanska Posavina: Juče, danas, sutra”.

Radman je ponovio da Hrvati nemaju svog predstavnika u tročlanom Predsjedništvu BiH, te je poručio da to što se neko predstavlja kao hrvatski član Predsjedništva BiH ne odgovara istini.