Groblje na klizištu: Pitanje je dana kada će se pojaviti neki kovčeg iz zemlje

ce
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Strm teren, a aktiviralo se klizište. Pitanje je vremena kada će se neki kovčeg iz zemlje pojaviti, kaže zakupac grobnog mjesta koji nije želio pred kameru. Obraćao se Upravi groblja, ali kako kaže, oni tvrde da to nije u njihovoj nadležnosti, prenosi RTS.

– O grobnim mjestima i njihovim obilježjima se staraju isključivo zakupci i oni su zaduženi za spoljni dio spomena, da brinu o bezbjednosti, da ga periodično ispravljaju – kaže Marina Račić iz JKP Pogrebne usluge.

ČITAJ JOŠ:  Policajac ubio pljačkaša

Centralno groblje prostire se na 14 hektara i ima oko 30.000 grobnih mjesta, a u Ugovoru koji zakupci potpisuju, uz plaćanje godišnje takse od oko 1.500 dinara, piše da to preduzeće održava grobna mjesta.

Međutim, kažu nadležni, to održavanje ne podrazumjeva sanaciju klizišta. Zakupci se mogu konsultovati sa Upravom groblja koja bi pomogla u pronalaženju izvođača radova, ali sanaciju moraju da plate iz svog džepa.

– Svakako bi neki dijelovi grobnog mjesta trebalo da se obnavljaju na svakih 20 ili 25 godina jer je toliko i trajanje betona – navodi Račić.

ČITAJ JOŠ:  Policajac ubio pljačkaša

U Beogradu ima oko 1.700 klizišta. Za svako se koristi drugačije rješenje. Klizište na Centralnom groblju je specifično, ali rješenje postoji.

– Neko najjednostavnije rješenje je sprečavanje površinskih voda da uđu u zemlju, to je i preventiva, dakle kao kod kuća npr. tako i na javnim površinama – ukazuje Đurić.

GODISNJICA
MARKETING