Grupa Bolero još uvijek čeka ‘bolja vremena’

url

Jugoslovenska muzička scena osamdesetih godina prošlog vijeka bila je veoma kvalitetna i raznovrsna, toliko da je svaka nova grupa koja se pojavila morala ponuditi nešto veoma vrijedno kako bi se nosila sa konkurencijom kao što su Azra, Leb i sol, Ekatarina velika i druge, tada poznate, rock grupe. Tada se činilo da loših bendova skoro pa i nema. Moglo je nešto samo da nam se svidi ili ne svidi.

U takvom okruženju pojavljuje se grupa Bolero koja za kratko vrijeme, svojom muzikom, stilom i kvalitetnim tekstovima, osvaja tada mnogobrojnu jugoslovensku publiku. Bolero prvi put u javnost izlazi sa pjesmom Galebovi, pjesma koju su sigurno čuli i oni koji ne znaju za grupu Bolero. Ova pjesma je, u veoma kratko vrijeme, osvojila srca publike i na neki način postala himna Bolera. Karakterističan vokal pjevača Mileta Anđelića iz Vareša i jedinstven muzički izražaj Miroslava Bartulice bili su nešto jedinstveno.

Godine 1986. Bolero izdaje svoj prvi album, a pored Galebova, put do srca publike našle su i pjesme ‘Moja generacija’, ‘Misli na mene’, ‘Sjećanja’ i ‘Dajana’.

Dvije godine kasnije 1988. izdaju drugi album pod nazivom ‘O Jesenjinu’ koji privlači još veću pažnju. Album je inspirisan životom i djelom ruskog pjesnika Sergeja Jesenjina. Kao gost na ovom albumu pojavljuje se i rade Šerbedžija inspirisan Jesenjinovom pjesmom ‘Pismo majci’. Svaka pjesma sa ovog albuma ima svoju priču i svaka je na neki način vezana za Sergeja Jesenjina. Pjesma ‘Jelena’ privukla je najviše pažnje. Iako su mnogi od nas u stihovima poput ‘Nismo svi iz ljubavi stigli na ovaj svet’ i ‘Još postoje istine koje vole boljeti pronalazili dio svoje lične biografije i pjesmu poistovjećivali sa velikim ljubavima u svom životu, pjesma ‘Jelena’, u stvari, ima sasvim drugi motiv. Tužna i surovo realna, posvećena je majci jednog od članova benda.

Copy

S namjerom da sačeka neka bolja vremena grupa prestaje sa radom 1989. godine. Ali umjesto boljih vremena uskoro dolazi rat koji je prekinuo sve muzičke aktivnosti grupe Bolero.

Miroslav Bartulica jedini je ostao u Bosni i jedini se nastavio baviti muzikom. Ostali članovi grupe rasuti su po svijetu i još uvijek čekaju ta ‘bolja vremena’.

Prethodni članakGavrilo Princip najpoznatiji državljanin BiH u svijetu
Sljedeći članakOno od čega Je ovaj mladić napravio biznis je nevjerovatno! (FOTO)