Portal 072info

Grupa ‘Cimos’ zatvara pogone u Srbiji i BiH

Grupa „Cimos“ iz Kopra u Sloveniji, čiji je vlasnik od proljetos italijansko društvo TCH, nastavlja da zatvara pogone u Srbiji i BiH.

Početkom ovog mjeseca počeo je proces zatvaranja fabrike „FAM Automobilska industrija“ u Sečnju kod Zrenjanina, koja je do sada bila dio „Livnice Kikinda Automobilska industrija“. Proizvodnja je smanjena prije nekoliko godina kada je zatvoren dio fabrike, prenio je Blic.

Istovremeno će biti zatvorena i fabrika „TMD Casting“ u Zenici u BiH. Iz „Cimosa“ najavljuju da će u ovom procesu poštovati zakone i radnicima koji ostaju bez posla isplatiti otpremnine.

“Cimos nastavlja sprovođenje nacrta poslovnog restrukturiranja u svim regijama gdje ima proizvodne pogone. Poslovno restrukturiranje uključuje niz mjera među kojima su i prodaje ili zatvaranja pojedinačnih poslovnih dijelova ili društava, koji na dugi rok donose pozitivne efekte, učvršćuju konkurentnost grupe i otvaraju dugoročnu sigurnost radnih mjesta preostalih zaposlenih i ostvaruju uslove za početak ponovnog rasta”, saopšteno je iz „Cimosa“.

“Cimos” je protekle tri godine drastično smanjio proizvodnju u Srbiji. Prodao je fabrike u Mionici i Novom Kneževcu, kao i nekoliko pogona u Kikindi. Broj radnika duplo je smanjen.

akta.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box