Grupa radnika kompanije ‘ArcelorMittal’, nezadovoljna radom Sindikata, najavila formiranje Vijeća uposlenika

Inicijativna grupa radnika kompanije ArcelorMittal, na čelu sa inžinjerom mašinstva, Hasanom Krehom, najavljuje osnivanje Radničkog savjeta, koji bi trebalo da razmotri trenutnu poziciju radnika kompanije i ulogu Sindikata u ostvarivanju radničkih prava.

Nezadovoljni radom trenutne strukture Sindikata ArcelorMittala, ova grupa radnika zatražila je tumačenje zakonskih mogućnosti osnivanja Radničkog savjeta i budućeg Vijeća zaposlenika kompanije ArcelorMittal Zenica.

Zbor radnika se saziva prema Zakonu o Radničkom savjetu i Zakonu o Vijeću zaposlenika iz 2004. godine, radi početka procedure formiranja istog. Sve one koji su opstruirali i dezinformisali radnike o pravnom utemeljenju formiranja Radničkog savjeta obavještavamo da smo dobili i pravno tumačenje iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike da imamo zakonsko pravo da ga formira i inicijativna grupa radnika, uz formalno ispunjavanje uslova sa prikupljenjih 20% potpisa od ukupnog broja zaposlenih, – obavijestila je danas medije inicijativna grupa radnika kompanije ArcelorMittal za formiranje Radničkog savjeta i Vijeća uposlenika u ovom preduzeću.