Grupa Zeničana krenula put Potočara (FOTO)

Grupa Zeničana krenula put Potočara (FOTO)

IMG_7721
Foto: Benjamin Hazic/072info

I ove godine kao i prethodnih, Odbor za obilježavanje značajnih datuma odbrambeno-oslobodilačkog rata Općine Zenica, organizovao je odlazak i pješaćenje na „Marš mira“ za 32 učesnika koji su odlučno krenuli na relaciju od Zenice do Potočara.

Ovaj pješaćki pohod obilježava se već godinama, a etapa Nezuk – Potočari započinje 07. jula iz općine Sapna, gdje će ove godine oko 5 000 pješaka na taj način odati počast žrtvama genocida.

 Ispred spomen – obilježja Kameni spavač, danas u 10:00 sati je jedna grupa iz Zenice krenula put Potočara, gdje su ih njihovi sugrađani ispratili sa najboljim željama tokom puta.

Po riječima organizatora, ovo veliko putovanje će trajati 10 dana, a ukupna etapa puta smatra se u dužini od 290 kilometara. Naglašeno je da se povratak Zeničana može očekivati 11. jula u kasnim popodnevnim satima.

Naravno, kako je i odlučeno prije polaska, učesnici iz Zenice, ali i svi koji budu učestvovali u Maršu mira, imat će priliku prisustvovati komemoraciji ali i učestvovati u klanjanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, koji su pronađeni u posljednje vrijeme na lokalitetima iskopavanja masovnih grobnica.

Podsjećamo, ove godine u Potočarima bit će ukopane 404 žrtve genocida u Srebrenici i okolini u periodu od 1992 – 1995. godine.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE