Portal 072info

GSS Zenica: Spasilac prije svega mora biti čovjek!

Pripadnici Gorske službe spašavanja /GSS/ demonstrirali su danas vježbu spašavanja unesrećenog sa velike visine. Vježba je izvedena, uz podršku MUP-a, Službe hitne medicinske pomoći i Službe civilne zaštite Grada Zenice, intervencijom tokom zamišljenog požara na 15. spratu zgrade poznate po zeničkom displeju. Cilj vježbe je priprema za spremno postupanje u nesrećama i nepogodama. GSS je jedno od dva udruženja zvanično registrovana u sistemu civilne zaštite.

Obišli smo učesnike u vježbi, tokom priprema za njeno izvođenje. Na terasi nebodera puhao je hladan vjetar i kiša je počela padati, što nije umanjilo entuzijazam zeničkih spasilaca. – Vremenski uslovi na nas ne smiju uticati, – sa osmjehom komentariše načelnik zeničke Gorske službe spašavanja, Semir Šatorović. U vježbi, koju su znatiželjno pratili Zeničani, stanari sa prozora i posmatrači u podnožju zgrade, praćenoj detaljnim opisima intervencije spasilaca, koji su užadima spuštali „unesrećenog“ niz fasadu zgrade, učestvovalo je desetak GSS-ovaca, među njima tri žene. – Sad nas ima više, pa među djevojkama i momcima nema razlike, izuzev u iskustvu, jer ga oni imaju više, – kaže nam 31-godišnja Alma Durmiš, dugodišnja alpinistica, koja se GSS-u pridružila prije dvije godine. – Na prvom mjestu su nam unesrećeni, a zatim međusobno povjerenje. Da bi bio spasilac moraš, prije svega, biti čovjek, – dodaje najstariji među njima, Zlatan Mikuš, koji je aktivan spasilac punih 40 godina. On je dodao da zenički spasioci danas rade sa zastarjelom opremom i da svaka intervencija predstavlja veliki rizik, za razliku od prošlog vremena, kada je zenička spasilačka jedinica smatrana najbolje opremljenom u Jugoslaviji.

Zenički GGS, osnovan 2008. godine, čini 40-ak uglavnom profesionalno obučenih spasilaca, među kojima je deset žena, uglavnom mlađih planinarki i alpinistica, 15 registrovanih gorskih spasilaca, osam helio-spasilaca (dva helio-instruktora), pet certifikovanih učitelja planinarstva i dva vodiča. Svi pripadnici GSS-a angažuju se na volonterskoj osnovi.

Sponzor današnje vježbe bila je Lutrija BiH. (S.S.)

 

 

 

 

rtvze.ba

Podijelite članak