2
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Hrvatska policija optužena je za pljačku i protjerivanje Afganistanaca. Kako piše “Guardian”, Dansko vijeće za izbjeglice (DRC) prikupilo je svjedočanstva afganistanskih tražitelja azila.

FIXGEHALT

Dok su se savezničke snage borile za spas Afganistanaca od talibana i evakuaciju afganistanskih državljana iz Kabula, hrvatska policija je pljačkala i ilegalno protjerivala Afganistance iz Hrvatske u BiH.

U izvještaju Danskog vijeća za izbjeglice, navodi Guardian, dokumentirano je oko 60 ilegalnih pushbackova koje je, između 16. avgusta i 29. avgusta, napravila hrvatska policija nad afganistanskim porodicama koje su pokušale ući u Evropu, prenosi Index.hr.

“Pushbackovi” su se događali dok su se zemlje poput SAD, Velike Britanije, Italije i Španije borile za siguran prolaz za izbjeglice koje su bježale od talibana. “Guardian” navodi da su pushbackovi bili izrazito nasilni.

LIDER

– Ukrali su nam novac i telefone i vratili nas 12 puta – kazao je 25-godišnji Zihaul al-Haqq, porijeklom iz Baghlana na sjeveru Afganistana, koji je sa svojom suprugom Malikom 2016. godine pobjegao iz zemlje.

– Talibani su ubili nekoliko članova moje porodice – rekao je 18-godišnji Abas, koji je pobjegao iz Gaznija 2018. godine, nakon napada talibana.

– Ne mogu se vratiti u Afganistan. Zaglavio sam ovdje mjesecima. Prije sedam dana Hrvati su me zaustavili u blizini Rijeke, pretukli i ukrali mi telefon, prije nego što su me vratili u Bosnu – rekao je.

Hrvatska policija je u nekoliko navrata optuživana za ilegalne pushbackove izbjeglica. Većinom su to bili navodi “Guardiana”, koji se pozivao na izvještaje Danskog vijeća za izbjeglice. MUP je demantirao sve te izvještaje.