Portal 072info

Gubi li Snapchat rat protiv Instagrama?

napchat je munjevitim brzinom skupio milijone korisnika zahvaljujući svojih kreativnim detaljima na svojoj aplikaciji.

Činjenica jest da je sam Facebook u nekoliko navrata pokušao kupiti Snapchat, ali bezuspješno, a razlog tome jest upravo to što je Snapchat znao svoje vrijednosti.

Samim time, Instagram je počeo malo po malo ‘krasti’ neke stvari sa Snapchata, a čak su neke stvari završile i u Facebookovom Messengeru.

Lansiranjem Instagram Storiesa, Snapchat kao da se prepolovio. Istina jest da ove dvije platforme imaju drugačiju ciljanu skupinu, ali bez obzira na sve, Instagram je postao iznimno uticajna platforma. Ako se malo bolje pogleda, svaka etablirana kompanija ima profil na Instagramu, dok im Snapchat služi kao eksperiment.

Marketinški budžeti danas se ulažu u Facebook, Google i Instagram, a razlog je što je očito najveći povrat uloženog upravo na ove tri platforme.

Snapchat je mlada kompanija i pred sobom ima još puno izazova. Njihove naočare tek su prvi pokušaj da se Snapchatu doda dodana vrijednost, ali kao i mnogi drugi pokušaji naočara u ovakve svrhe koje su završile neuspješno, mislim da ista sudbina čeka i Snapchat.

Međutim Snap, odnosno kompanija koja stoji iza Snapchata, ima sigurno projekte na kojima radi, a koje će im donijeti novi novac na bankovne račune kako bi mogli razvijati svoje proizvode, te eksperimentisati sa raraznim mogućnostima.

Sa svježim kapitalom javnog novca, Snap ima mogućnosti da svoju kreativnost, za koju su dokazali da je imaju, pretvori u solidne prihode. Uvjeren sam da Snap neće ostati samo na Snapchatu, već će tu biti mnogo drugih proizvoda, isto kao što i Instagram ima Hyperloop i Boomerang ostale dodatne aplikacije koje korisnicima daju nove mogućnosti.

Instagram trenutno ima prednost tu što iza sebe ima moćni Facebook i daleko veće budžete, sve veće prihode i 700 miliona aktivnih korisnika od kojih su neki vrlo uticajni brendovi i osobe.

Snapchat s druge strane ima još puno posla da postane platforma koju će ljudi koristiti kako bi dijelili svoje trenutke, a imati dvije vrlo slične aplikacije nikad nije slavno završilo. Samo jedan pobjednik može izaći iz ovog ‘ringa’.

nezavisne

Podijelite članak