Gubici privrednika ogromni jer BiH ima samo jedan granični prelaz za izvoz roba

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Gubici privrednika iz BiH koji izvoze prehrambene proizvode u zemlje EU, ogromni su, kako navode, zbog problema postojanja samo jednog graničnog prelaza preko koga se proizvodi prevoze.

Predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH predložili su da bi problemi mogli biti značajno riješeni otvaranjem dodatnog graničnog prelaza sa potpunim inspekcijskim nadzorom i “zelenih koridora” te produženjem radnog vremena fitosanitarnih inspektora u sezoni.

Jul i avgust, prema podacima vanjskotrgovinske komore BiH, su mjeseci kada BiH ostvari 50% svog ukupnog godišnjeg izvoza u zemlje EU. Gužve na graničnim prelazima su ogromne, prevoznici čekaju i po nekoliko dana, dok svježe voće i povrće gube svoju vrijednost a privrednici plaćaju kazne zbog kašnjenja.

“Problemi su svakodnevni, pošto je samo jedan granični prelaz sa EU preko koga se prevoze prehrambeni proizvodi, u Gradišci. Gužve na samom GP, most gdje se gubi vrijeme, sanitarna inspekcija u Hrvatskoj. Sanitarna inspekcija radi do 15h, kamion dođe u 8h na most i ne pređe do 15h, i ostaje za sljedeći dan, nekad ostane i dva tri dana. Gubici su ogromni, plaćamo kazne za kašnjenja, plaćamo auto dane prevoznicima, tako da, nije dobro”, kazao je Mladen Pratljačić, menadžer izvoza kompanije “Mladegs pak” iz Prnjavora.

Problem nepostojanja više graničnih prelaza za izvoz prisutan je godinama. Zastoji, čekanja i tek inicijativa za rješenje na današnjem sastanku u vanjskotrgovinskoj komori BiH.

“Prijedlozi vanjskotrgovinske komore biće upućeni svim institucijama koje su za to zadužene. Ispred vanjskotrgovinske komore se traži da se u toku sezone kada je najveći izvoz prema EU svježeg voća i povrća, da se produži rad fitosanitarnih inspektora, da se pokuša iznaći način da se otvori makar još jedan granični prelaz sa ovim uslovima.

Štete uzrokovane ovim problemima se ne mogu procijeniti, mada je vanjsko trgovinska komora, znajući šta će se desiti, prethodnih mjeseci radila jednu anketu među privrednicima, dobili smo rezultate da je u julu i avgustu najveći izvoz, najviše se stoji na granicam, i čini 50% ukupnog izvoza, da se stalno povećava i posljedikce mogu biti velike, radi se o svježem voću i povrću, koje, ukoliko stoji na granicama gubio svoju vrijednost.

Ove gužve na granicama dodatno usljožnjavaju problem sa nametnutom uredbom o saradnji sa EU, koju je Hrvatska počela da primjenjuje od aprila ove godine i to za proizvode od drveta za koje se mora vaditi fitosanitarni certifikat i oni dakle moraju ići na te iste GP i stvarati još veću gužvu”, kazala je Tijana Muhamedagić, sekretarica Asocijacije za prehrambenu industriju u Vanjskotrgovinskoj komori BiH..

Prije putovanja u EU, pri prelasku granice sa Hrvatskom, strpljenjem se ne moraju naoružati samo izvoznici, nego i fizička lica. Važno je unaprijed se upoznati sa pravilima o ličnom prtljagu.

Iz BiH u Hrvatsku nije moguće unijeti meso, mlijeko i mliječne i mesne proizvode. Proizvodi od ribe dozvoljeni su u količini od 20 kg po osobi. U količini od 2 kg po osobi možete unijeti: med, jaja, hranu za dojenčad, hranu za kućne ljubimce. Bez ograničenja za unos su sljedeće namirnice: Hljeb, kolači, keks, čokolade, slatkiši, dodaci hrani, masline, tjestenina, rezanci, koncentrati supe.

N1

GODISNJICA
MARKETING