Gubici „Vodovoda“ i „Čistoće“ premašili milion maraka

Podijelite vijest

Banjalučka komunalna preduzeća „Vodovod“ i „Čistoća“ u prvom kvartalu ove godine poslovala su negativno, a njihov ukupan gubitak premašio je milion maraka.

U finansijskim izvještajima ovih preduzeća, koji su objavljeni na Banjalučkoj berzi, navedeno je da je ukupan gubitak „Vodovoda“ u prvom tromjesečju 830.354 KM, dok minus „Čistoće“ iznosi 218.263 KM.

Prihodi „Vodovoda“ na kraju marta iznosili su 3,56 miliona KM, a rashodi 4,39 miliona KM. S druge strane, prihodi „Čistoće“ u istom periodu bili su 2,22 miliona KM, a rashodi 2,44 miliona KM – navedeno je u finansijskim izvještajima.

Kada je riječ o troškovima, najviše novca u prvom kvartalu „Vodovod“ je potrošio na zarade, naknade zarada i ostale lične rashode i to više od dva miliona KM.

Ista situacija je i u „Čistoći“ gdje je za ove namjene u istom periodu potrošeno više od milion KM.

U finansijskim izvještajima navedeno je da su ukupne obaveze „Vodovoda“ na kraju marta iznosile su 6,1 milion maraka, od čega na dugoročne otpada 4,4 miliona KM, a na kratkoročne 1,7 miliona maraka. Obaveze „Čistoće“ u istom periodu iznosile su 1,18 miliona maraka, od čega se na dugoročne odnosi 68.148 KM, a kratkoročne 1,12 miliona KM.

Akumulirani gubitak „Vodovoda“ na kraju prvog kvartala iznosio je dva miliona KM, dok je ukupan minus „Čistoće“ u istom periodu iznosio 2,5 miliona KM.

U „Vodovodu“ i „Čistoći“ kazali su da su gubici nastali zbog problema u vezi sa naplatom potraživanja.

Iz „Čistoće“ su saopštili da je negativnom rezultatu poslovanja doprinijela i cijena odvoza smeća koja nije mijenjana od 2005. godine, kao i da je došlo i do smanjenja obima poslova koje ovo preduzeće obavlja za potrebe grada.

Glas Srpske