s
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guteres (Guterres) upozorio je na humanitarnu katastrofu u Afganistanu i zatražio sredstva za tu zemlju nakon odlaska američkih snaga.

FIXGEHALT

– Na pomolu je humanitarna katastrofa – naglasio je Guteres i spomenuo pogoršanje humanitarne i ekonomske krize te prijetnju kolapsa osnovnih usluga.

Guteres potiče države članice UN-a da pruže prikladno financiranje za afganistanski narod koji trpi velike nestašice. Gotovo polovica Afganistanaca treba pomoć da preživi

– Pozivam ih da pridonesu osigurati da humanitarni radnici raspolažu financijama, da im je osiguran pristup i pravna jamstva potrebna za upućivanje te pomoći – dodao je šef UN-a.

LIDER

Podsjetio je da blizu polovice afganistanskog stanovništva, 18 miliona ljudi, treba humanitarnu pomoć da preživi.

– Svaki treći Afganistanac ne zna gdje će naći svoj sljedeći obrok – precizirao je Guteres i naglasio da će više od polovice djece mlađe od pet godina gladovati sljedeće godine.

Šef UN-a poziva sve strane, ne spomenuvši izrijekom talibane, da omoguće siguran i neometan humanitarni pristup dostavama neophodnim za život, kao i svim humanitarnim radnicima.

– Više nego ikada djeca, žene i muškarci u Afganistanu trebaju solidarnost međunarodne zajednice – zaključio je Guteres.