Gutereš: Bliski istok na ivici ponora, mora se omogućiti humanitarni koridor za Gazu

Gutereš: Bliski istok na ivici ponora, mora se omogućiti humanitarni koridor za Gazu

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) u nedjelju navečer rekao je da je Bliski istok na “ivici ponora” te je pozvao Hamas da odmah oslobodi taoce i Izrael da omogući hitan humanitarni pristup pojasu Gaze, prenosi AP. 

– Svaki od ova dva cilja je bitan sam po sebi – rekao je Gutereš u izjavi. 

– Oni ne bi trebali postati sredstvo za pregovaranje i moraju se ostvariti jer je to nešto što je ispravno učiniti. Gaza ostaje bez vode, struje i drugih bitnih zaliha – rekao je Gutereš.

Zalihe hrane, vode, medicinskih potrepština…

Podvukao je da UN ima zalihe hrane, vode, neprehrambenih artikala, medicinskih potrepština i goriva u Egiptu, Jordanu, Izraelu i Zapadnoj obali koje bi mogle biti poslane u Gazu “u roku od nekoliko sati” ako ih se može dostaviti sigurno i bez prepreka. 

Nakon Hamasovog velikog napada, Izrael je pružanje osnovnih usluga civilnom stanovništvu u pojasu Gaze vezao uz oslobađanje izraelskih talaca koje drži ta organizacija.

Pozivi Izraela stanovnicima Gaze da napuste to područje široko su kritizirani, uključujući i UN, koji je upozorio na opasnost od “humanitarne katastrofe”.

U Gazi je u toku “humanitarna katastrofa bez presedana, navela je UN-ova agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA).

“Ono što oni rade će uništiti Gazu”

– Ni kapi vode, ni zrno pšenice, ni litar goriva nije dopušteno unijeti u Gazu u posljednjih osam dana – rekao je Filip Lazarini (Philippe Lazzarini), direktor UNRWA.

Humanitarna koordinatorica UN-a za okupirano palestinsko područje Lin Hastings (Lynn) izrazila je “žaljenje što Izrael povezuje humanitarnu pomoć Gazi s oslobađanjem talaca”.

– Oni su rekli da žele uništiti Hamas, ali ono što oni rade će uništiti Gazu – rekla je ona. Jedini tračak nade je da se voda vratila u pojedine objekte na jugu palestinske teritorije gdje su se sklonili deseci hiljada ljudi. 

Izraelska vojska izvela je desetke napada na kvartove Tal al-Hawa i Sheikh Radwan, kao i zračne napade na zgrade u Khan Younesu, Rafahu i kampu Nuseirat, objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Gaze.

Na granični prelaz Rafah, između Egipta i Gaze, humanitarna pomoć pristiže iz nekoliko država, ali još nije prešla u Gazu.

AVAZ

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica