Gutereš: Sukob u Sudanu bi mogao zahvatiti cijelu regiju

Gutereš: Sukob u Sudanu bi mogao zahvatiti cijelu regiju

Nasilje u Sudanu je u opasnosti da izazove “katastrofalni sukob unutar Sudana koji bi mogao zahvatiti cijelu regiju i šire”, upozorio je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Civilna područja

U novim komentarima pozivajući na prekid vatre, António Guterres osudio je “neselektivno bombardiranje civilnih područja”, uključujući napade na medicinske ustanove.

Pozvao je obje strane da “zaustave borbena djelovanja u gusto naseljenim područjima i omoguće nesmetane operacije humanitarne pomoći”.

Guterres je također rekao da je u stalnom kontaktu s obje grupe u Sudanu i pozvao ih da se vrate za pregovarački stol, javlja BBC.

Ne napuštamo Sudan

Rekao je da UN radi s humanitarnim organizacijama u Sudanu i da je prisutan ondje kako bi im omogućio nastavak pružanja podrške onima kojima je potrebna.

– Ujedinjeni narodi ne napuštaju Sudan. Naša predanost je sudanskom narodu, podržavajući njegove želje za mirnom i sigurnom budućnošću. Stojimo uz njih u ovom strašnom trenutku. Svi moramo učiniti sve što je u našoj moći da izvučemo Sudan s ruba ponora – naglasio je on.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica