Guterres: COVID-19 i klimatske promjene dvije paralelne prijetnje za svijet

Podijelite vijest

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres je poručio da bi pandemija koronavirusa trebala biti iskorištena za stvaranje boljeg svijeta.

Guterres je na međunarodnom sastanku o klimatskim promjenama putem video-linka kazao da su COVID-19 i klimatske promjene dvije paralelne prijetnje za svijet.

On je kazao da oboje zahtijeva “hrabru i vizionarsku saradnju“, te je dodao da bi kasni koraci u borbi protiv klimatskih promjena mogle koštati mnogih života, poslova i ekonomija.

ČITAJ JOŠ:  Otkrivena nova saznanja o posljedicama koronavirusa: Kako COVID utječe na probavni sistem?

“Staklenički plin je kao koronavirus, ne poznaje granice… Prolazimo kroz mračne dana, ali nada još uvijek postoji. Pred nama je nakratko otvoren neobični prozor mogućnosti da stvorimo sebi bolji svijet. Iskoristimo borbu protiv pandemije za stvaranje svijeta koji će biti sigurniji, zdraviji i obuhvatniji za sviju nas”, rekao je Guterres, prenosi Anadolu Agency (AA).

Upozorio je  da je opasno krenuti jednostranim putem u rješavanju klimatske krize, napomenuvši da je izolacija “zamka”, prenosi Xinhua.

“Poput koronavirusa, staklenički plinovi ne poštuju granice. Izolacija je zamka. Nijedna zemlja ne može uspjeti sama”, rekao je šef UN-a u svojoj video poruci na Petersberškom klimatskom dijalogu.

ČITAJ JOŠ:  Ovaj test bi mogao predvidjeti kome prijeti dugi Kovid nakon zaraze

“COVID-19 je u nemirima uvrstio živote milijardi ljudi širom svijeta, nanoseći tešku patnju i destabilizirajući globalnu ekonomiju. Jedini odgovor je hrabro, vizionarsko i suradničko vodstvo. Isto je vodstvo potrebno za rješavanje egzistencijalne prijetnje poremećaja klime”, rekao je Guterres.

Petersberški klimatski dijalog otvoren je u ponedjeljak u Berlinu apelom da se zaštita klime postavi u središte ekonomskog oporavka, a preko video-veze je okupio sudionike iz 30 zemalja. Dvodnevni Petersberški klimatski dijalog, nazvan tako po brdu Petersberg pored Bonna gdje je održana  prva konferencija,  prvi je glavni međunarodni klimatski sastanak u godini.

ČITAJ JOŠ:  Putujete u Njemačku? Od danas su na snazi nova korona pravila

Ovu konferenciju uspostavila je njemačka kancelarka Angela Merkel 2010. kako bi dala novi poticaj klimatskim pregovorima nakon neuspjeha UN-ovog samita u Kopenhagenu.


Podijelite vijest