Guterres: Ruski rat protiv Ukrajine stvara globalnu ekonomsku nesigurnost

Objavljeno:

Čelnik Ujedinjenih naroda upozorio je u ponedjeljak da ruski rat protiv Ukrajine drži “Damoklov mač” nad globalnom ekonomijom, posebno siromašnim zemljama u razvoju koje se suočavaju s vrtoglavim porastom cijena hrane, goriva i đubriva i sada su svjedoci “bombardovanja” njihovih žitnica.

Generalni sekretar Antonio Guterres rekao je novinarima da “Rusija i Ukrajina predstavljaju više od polovine svjetske ponude suncokretovog ulja i oko 30 posto svjetske pšenice” i da su “cijene žitarica već premašile one na početku Arapskog proljeća i nemira 2007-2008.”

On je rekao novinarima da 45 afričkih i najmanje razvijenih zemalja uvozi najmanje jednu trećinu pšenice iz Ukrajine i Rusije, a 18 njih uvozi najmanje 50 posto. Te zemlje uključuju Egipat, Kongo, Burkina Faso, Liban, Libiju, Somaliju, Sudan i Jemen, rekao je, prenosi Associated Press.

– Sve ovo najteže pogađa najsiromašnije i sadi sjeme političke nestabilnosti i nemira širom svijeta – upozorio je Guterres.

H.D. | 072INFO
H.D. | 072INFO
Portal 072info.com najčitaniji je internet portal u Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu, ali i šire sa četiri miliona mjesečnih posjeta (garantuje Google Analytcs) i najpopularniji portal na društvenim mrežama gdje nas prati 200.000 ljudi!

Podijelite članak:

spot_img
spot_img
spot_img

Popularno

Još sličnih objava
VEZANO

Putin gubi Staljinov “Zimski rat”

Finska je objavila da će podnijeti zahtjev za članstvo...

Pakao u Azovstalu: “Vojnici bez udova leže u smradu okruženi muhama”

Posljednje uporište ukrajinskih boraca u čeličani Azovstal u Mariupolju...

Koliko je rat koštao oligarhe i da li su spremni da se udruže protiv Putina?

Od superjahti i vila do privatnih aviona i umjetničkih...

Mračna realnost: Pogledajte priču o rashladnim vozovima za poginule ruske vojnike

Jedna od mračnih realnosti rata je suočavanje s tijelima...