Guverner CBBiH, dr. Softić: Centralna banka ima para, ne dam ih političarima! Pare MMF-a nam trebaju

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Senad: Dodik je u ovoj emisiji tražio milijardu, 800 miliona, 600, 400, pa 200 miliona iz Centralne banke. Dr. Softić: Ne dam mu ništa! Neka narod ne brine, para ima, marka je stabilna! Tržište diktira poskupljenje!

Konvertibilna marka stabilna u potpunosti! Para ima! Ne damo pare politici, budite mirni! Za MMF kredit sam, ali i reforme! Centralna banka ne može regulisati kamate, to rade Agencije za bankarstvo! Centralna banka nema puna ovlaštenja, može imati samo obaveznu rezervu! Imat ćemo novi dizajn novčanica uskoro! Tržište treba regulisati cijene, postoje i agencije koje mogu utjecati na cijene goriva i namirnica, ali to je na entitetima! Cijene sirovina u svijetu rastu: nafta, hrana, poskupio i transport! Problem nikada ne ide sam! Konvertibilna marka je stabilna, sigurna, ima je dovoljno i njenu stabilnost neće ugroziti pandemija! Inflacija je prosjek cijena, kod nas je prošle godine bila deflacija! Ovo što se dešava sada se neće odraziti na normalan rast inflacije, ni kod nas, ni u svijetu!

ČITAJ JOŠ:  KOMŠIJE OBJAVILE FOTOGRAFIJE NA INTERNETU: Okrutna majka svezala dječaka dok je otac mirno gledao…

Kratko i jasno, neću Dodiku dati pare koje traži! Centralna banka brani stabilnost marke! Za svaku kovanicu mi garantujemo protuvrijednost u eurima! Depozitna vrijednost je 13,7 milijardi KM! Ne postoji višak u Centralnoj banci! 800 miliona služi da eventualno pokriće! Nećemo dati Dodiku 800 miliona, to je protuzakonito! To bi ugrozilo stabilnost! Centralna banka ne može finansirati budžete, kreditirati privredu ili vlast! Kad bi se taj zakon promijenio, ugrozio bi konvertibilnost marke! Pare su u obveznicama Njemačke, Austrije, da ih možemo prodati ako nam treba! Dio keša je u trezorima! Van naših trezora imamo šest milijardi KM, oko milijarde je u trezorima komercijalnih banaka! Pet miliona vrtimo između sebe! U trezoru Centralne banke imamo dovoljno para u kešu. Trezor je ispod Centralne banke! Treba nam milijarda i po od MMF-a da riješimo ekonomske probleme! Počet će pregovori! EU dala 250 miliona eura kredita za makroekonomsku reformu! Centralna banka ima 3 milijarde viška van rezerve! Trebaju nam reforme! Reforme su u korist jačanja ekonomskog prostora BiH! Vlasti će trebati dodatna sredstva! Imamo jedinstveni registar pravnih i fizičkih lica gdje piše koji računi su blokirani! Preko reforme jedinstvenog registra se može upratiti trag novca, može se saznati gdje neka osoba ima račune i u kojim bankama! Preko Centralne banke godišnje prođe 100 milijardi KM!

ČITAJ JOŠ:  U Turskoj trojica osuđena na 10 godina zatvora zbog trovanja pasa

Gradit ćemo park Hastahana! Opštinsko vijeće Centra usvojilo regulacioni plan, mi smo aplicirali, završili formalnosti, platili, uknjižili taj objekat! Platili smo ga četiri i po miliona i rentu oko 800.000 KM! Predali smo opštini idejni projekat za urbanističku saglasnost, očekujemo dozvolu! Sada odlučuje načelnik Mandić! Autom bi se ulazilo u trezor ispod banke! Ispod će biti tri nivoa – centrale, trezori, server sobe… Pričalo se da neće biti parka, da ćemo prodati dio nekome, da će vojska čuvati banku… To je neutemeljeno!

ČITAJ JOŠ:  Stotine građana učestvuju u mirnoj šetnji za Srebrenicu

Drama sa Sindikatom Centralne banke i dalje traje! Postoje ozbiljne povrede službenih dužnosti za koje se mora odgovarati! Bilo je ozbiljnih propusta u transportu novca! Nedisciplinu i nemar sankcionišemo na Sudu! Ne može se desiti ništa što može ugroziti integritet Centralne banke!

GODISNJICA
MARKETING