Portal 072info

GV ZENICA: Hoće li vijećnici okrenuti leđa korisnicima javne kuhinje, boračkoj populaciji, porodiljama, sportu…?


U Zenici se održava hitna sjednica Gradskog vijeća, na kojoj nisu usvojeni prijedlozi Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice, da se na dnevni red uvrsti Budžet za 2020. godinu i tako pomognu radnici “Zenicatransa” u vidu isplate plaća i doprinosa.

Potreban broj glasova nije dobio ni prijedlog Regulacioni plan “Centar 2”, kao ni izbor Gradskog pravobranioca.

Na kraju je usvojen dnevni red s jednom tačkom i to privremeno finansiranje. Fatima Vojvodić, pomoćnica gradonačelnika za finansije upozorila je vijećnike da bi neusvajanjem privremenog finansiranja grad bio blokiran.

-Javna rasvjeta, odvoz smeća, sanacija puteva, održavanje prohodnosti puteva, elementarne nepogode… Grad u takvim situacijama ne može izdvojiti ni marku. Također, ne možemo davati ni sredstva za Gradsku narodnu kuhinju. U šalter Sali neće se moći nabavljati obrasci, pa građani neće moći izvaditi niti jedan izvod iz matične knjige kada potrošimo zalihe. Neće se moći izmirivati ni zakonom propisane niti druge obaveze. Vijeće je dalo saglasnost za reprogram NK Čelik, dosad je redovno izmireno 17 rata, pa se dovodi u pitanje i reprogram. Također, neće se moći realizirati ni sredstva s viših nivoa vlasti u iznosu od 262 870 KM i to 101.000 KM za stambeno zbrinjavanje boračke populacije, podsticaiji za zapošljavanje, sport, alternativni smještaj, liječenje boračke populacije, nabavku ortopedskog pomagala, naknade za porodilje, tuđu njegu… – istakla je Vojvodić.

Gradonačelnik Kasumović poručio je s govornice vijećnicima da oni guraju Zenicatrans u stečaj. 

-Odbijanjem da usvojite budžet samo ste sebe ofirali da Zenicatrans gurate u stečaj. Riješimo projekte, njihovo finansiranje bez zaduženja, a većina u vijeću neće da usvoji. Navikli su krasti i zaduživati građane. Ne date građanima ni ekološko grijanje – poručio je Kasumović. 

Za vrijeme izlaganja Kasumovića, predsjedavajuća Gradskog vijeća proglasila je pauzu. 

10.51 – Nastavljena je sjednica GV Zenica

Podijelite članak
  • 91
    Shares

Počitajte još

S ciljem deblokade grada: 15 vijećnika od predsjedavajuće traži zakazivanje hitne sjednice i usvajanje Odluke o privremenom finansiranju

Redakcija

SDA Zenica: Saopćenje za javnost

Redakcija

BABAJIĆ: Dva miliona koja želi SDA i ne bi osigurala sanaciju preduzeća

Redakcija

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box