Haag: Karadžić ‘zabrinut za svoje zdravlje’

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić, danas optuženik na haaškoj klupi, zatražio je održavanje statusne konferencije u junu, na kojoj bi se razgovaralo o njegovom zdravlju, uslovima pritvora i problemima koje ima u pribavljanju dokaza od Haškog tužilaštva.

Kako javlja BIRN – Justice report, Karadžić je u dopisu sudijama Haaškog tribunala zatražio da se održi statusna konferencija između 1. i 9. juna ove godine, na kojoj bi se razgovaralo o njegovim zdravstvenim problemima, s obzirom da ima povišen nivo šećera u krvi.

U podnesku je Karadžić također naveo da je “alarmiran sve gorim zdravstvenim stanjem drugih zatvorenika” u Haškom pritvoru, te bi zbog toga na statusnoj konferenciji želio da porazgovara o uslovima u pritvorskoj jedinici u Scheveningenu.

ČITAJ JOŠ:  Ekološki problem: U okeanima širom svijeta završilo 1,56 milijardi zaštitnih maski

Bivši predsjednik RS-a u podnesku navodi i da mu Haško tužilaštvo još uvijek nije dostavilo sve dokaze koje je zatražio – zbog čega će uskoro sudijama podnijeti 98. u nizu podnesaka, u kojem će se žaliti na tu praksu tužilaca. Konačno, on je naveo da bi održavanje statusne konferencije bio “dobar prostor za zakazivanje datuma izricanja presude pred strankama i javnosti”.

Karadžiću, bivšem predsjedniku RS-a i vrhovnom komandantu njenih oružanih snaga, sudi se za genocid počinjen u Srebrenici i još nekoliko opština, terorisanje građana Sarajeva, progon Bošnjaka i Hrvata, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Izricanje presude Karadžiću se očekuje u oktobru ove godine.

Radiosarajevo.ba

ČITAJ JOŠ:  Nudi 130 KM dnevno za branje mandarina, ali postoji jedan uslov
GODISNJICA
MARKETING