Screenshot 3 5
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

U Vladi Federacije Bosne i Hercegovine je održan sastanak o snabdijevanju gasom u ovom entitetu, a nakon kojeg su učesnici pojasnili na koji način funkcioniše kupovina i distribucija gasa. Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević napravila je i jasnu razliku između novog Turskog toka i onog preko Mađarske.

FIXGEHALT

Ranije je Energoinvest, koji je snabdjevač gasom Federacije BiH, nabavke radio preko jednog toka, onog koji je išao preko Ukrajine i Mađarske. U januaru ove godine, s radom je krenuo i Turski tok, a BiH je 1. aprila sa Gazpromom potpisala ugovor i počela dobavljati gas novom rutom.

S obzirom na to da je došlo do poskupljenja gasa, Hadžialjević je imala potrebu objasniti zbog čega su porasle cijene, odnosno da razlog nije transport preko novog toka.

Predstavila je grafikon sa cijenom gasa i troškovima transporta iz čijeg se ukupnog zbira vidi da je transport preko Turskog toga jeftiniji za otprilike 20-30 posto.

LIDER

“Konačni zbir, koliko je šta jeftinije, pokazuje da je mađarskom rutom nabavka gasa skuplja”, rekla je ona dodavši da visinu cijene određuje berza, a ne transport.

Vlada FBiH je kazala da do povećanja cijena gasa krajnjim potrošačima neće doći do kraja ove godine, a Hadžialjević naglašava da je to izvodivo, između ostalog, i zbog uštede koju je Energoinvest uspio ostvariti prelaskom na Turski tok.

Predviđa da će u januaru sljedeće godine doći do dodatnog poskupljenja same cijene gasa za čak 20 posto zbog čega ne može sa sigurnošću tvrditi kako će se cijene gasa kretati prema krajnjim potrošačima.

Osim razlike u ova dva toka, ona je pojasnila i da su sada aktivnosti u transportnom sistemu jasno odvojene među akterima koji dobavljaju.

Mihajlo Krmpotić, v.d. direktora BH Gasa kazao je kako je ova firma samo transporter, preuzimaju gas i dostavljaju ga do krajnjih potrošača, te kako je to sada uloga Energoinvesta.

Edis Baković, v.d. direktora Sarajevogasa, istakao je kako osnovna misija ovog javnog preduzeća ostaje snabdjevanje Kantona Sarajevo gasom.

“Krajem augusta imali smo oko 450 novih korisnika priključenih na našu mrežu, a s obzirom na to da nam je Ministarstvo komunalne privrede KS-a obezbijedilo nova sredstva, u procesu je i 200 novih priključenja. Grijna sezona je pred nama, tako da očekujemo da ćemo do kraja novembra imati 2.000 novih korisnika. Naš cilj je svesti na minimum ložišta koja koriste čvrsta goriva u Kantonu Sarajevo”, kazao je Baković.