Hadžić: Naš najveći problem nisu finansijska sredstva, već nedostatak projekata

faruk hadzic facebook
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Faruk Hažić, ekonomski analitičar prije nekoliko dana je najavio da radim na pripremi amandmana na Prijedlog Budžeta FBiH za 2023. godinu. Amandman se odnosi na izdvajanje sredstva za izradu planske dokumentacije za brzu cestu Tuzla – Sarajevo.

“Amandman je pripremljen sa obrazloženjem i poslan zastupnicima, koji su se javili i iskazali interes da se ovaj problem cestovne povezanosti Tuzle i Sarajeva krene rješavati”, izjavio je Hadžić.

Početak gradnje tek 2025. godine

Istakao je da ukoliko ovaj amandman bude prihvaćen, to ne znači da će ubrzo krenuti i sama gradnja.

“Naime, naš najveći problem nisu finansijska sredstva, već nedostatak projekata. Zbog toga često ulazimo o područje populizma gdje se obećava gradnja, a ustvari nismo napravili ni prvi korak, a to je plan”, naglasio je.

Ideja je da se u prve dvije godine mandata završi izrada planske dokumentacije. Što bi značilo da se u 2025. i 2026. godini krene sa gradnjom prema definisanim lotovima.

“Žalosno je što smo do sada izgubili par desetljeća, a da bar nismo uradili projektnu dokumentaciju za ovu dionicu. Bez obzira, idemo dalje”, kazao je Hadžić i poručio:

“Ovo je samo početak, pratit ćemo ekonomska kretanja u ovoj godini i u skladu sa tim, predlagati nove ideje, prijedloge izmjena i dopuna zakona i inicijativa prema zastupnicima, kako bi se unaprijedio naš svakodnevni život”.

Akta.ba