Portal 072info

HADŽIĆ: Ovo je veliki korak za moju rukometnu karijeru

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Perspektivni i mladi Zeničanin, Hamza Hadžić, od svoje pete godine bavi se sportom, prvobitno je četiri godine trenirao karate, a nakon toga počinje trenirati rukomet. U svom devetogodišnjem bavljenju rukometom pokazao je izraziti talenat i sposobnost, a u Školi rukometa ‘Čelik junior’ u kojoj i trenira na poziciji srednjeg beka nizao je isključivo uspjeh. Upravo je prošle sedmice osamnaestogodišnji Hamza otišao put Njemačke, a sve to na inicijativu iz VfL Gummersbach koji su ga pozvali da bude njihov gost sedam dana. Poziv je ujedno prilika da pristupi njihovim treninzima, a nakon čega će nadležni u klubu odlučili da li će Hamza ostati igrati za njih ili pak ne?! Sve navedeno bilo je idealna prilika da mladog Hadžića prije svega podržimo, ali i obavimo razgovor o svim dešavanjima koja su u vezi sa sportom i njegovom sportskom karijerom.

Koliko dugo se baviš rukometom i otkud želja baš za tim sportom?!

Sportom se bavim punih 13 godina, budući da sam sa svojih pet godina počeo trenirati karate. Potom nakon četiri godine odlučujem početi sa treniranjem rukometa, a čime se bavim i danas. Želja za rukometom je iz razloga što se moj otac također bavio rukometom, stoga sam i ja odlučio poći njegovim putem. Također, ne smije zaboraviti da riječi hvale dugujem i svome nastavniku Damiru Hukiću, a koji me prvi uputio prema rukometu. Međutim, neizbiježno je kazati i imena mojih trenutnih trenera, Vladimira Zeljke i Adnana Šaranovića, na nesebičnom zalaganju i pažnji koju su mi posvetili.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako komentarišeš trenutno stanje sporta i sportske perspektive u Zenici ali i BiH generalno?!

Iskren da budem, ne vidim dobru perspektivu iz razloga što mogu trenutno uporediti uslove ovdje sa uslovima u Zenici. Međutim, kakve uslove imamo mi u Zenici, mi smo odlični ali ne možemo postati vrhunski sportaši.

Ko ti je najveća podrška sve ove godine bavljenja rukometom?

Sve ove godine moga bavljenja sprotom uopće, rukometom naročito, nesebičnu podršku i životne savjete dodjeljuju mi moji roditelji. Naravno, tu je podrška i ostalih kolega iz kluba, prijatelja i trenera a koja je također veoma bitna.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kao i svaki mladi sportista, pretpostavljam da imaš svog uzora u rukometu?! O kome je riječ i zbog čega?

Naravno, imam svog uzora od malena a riječ je o Ivano Baliću. Jednostavno, volim njegovu igru zbog toga što prvenstveno igra mozgom, a potom dolazi sve ostalo. Od samog početka igram njegovu poziciju najbolje, mada ni na ostalim pozicijama nisam loš.

Do sada si nastupao na brojnim turnirima, postoji li neki koji bi izdvojio i zbog čega?

Istina, imao sam nastupe na mnogobrojnim međunarodnim turnirima, od Luxemburga, Italije, Češke, Hrvatske, a izdvojio bih utakmicu u Italiji prije dvije godine. Upravo taj turnir izdvajam budući da sam na njemu uspio dati devet golova, te sam prozvan igračem utakmice u mojoj kategoriji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Hamza Hadzic1Šta bi poručio nadležnima za sport u državi, budući da se većina mladih i perspektivnih sportista jedino uspijevaju izgraditi u nekom klubu koji je van granica BiH?!

Poručio bih nadležnima da obezbijede više materijalnih sredstava koja će se usmjeravati u sport generalno, ali sa akcentom na rukomet. Jer, bez profesionalnog uslova nemoguće je napraviti uspjeh.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prošle sedmice otputovao si za Njemačku, budući da si dobio poziv od strane njemačkog ligaša Gummersbacha, kakve su tvoje trenutne impresije?! Kako si zadovoljan?!

Da, otputovao sam u Njemačku prošle sedmice i impresioniran sam samim poziv koji sam dobio. Moram kazati da je ovamo sve uređeno maksimalno, rade po sistemu počevši od dvorane same, teretane ali i svih ostalih najsitnijih detalja. Moram priznati da ne samo da sam zadovoljan, vjerujte mi da sam prezadovoljan njihovim treninzima i sistemom.

Koja su tvoja očekivanja od kontrolnih utakmica?!

Moja očekivanja su prvenstveno da pokažem ono što najbolje znam i umijem, a ostalo je na trenerima da odluče. Ipak, bilo kako bilo ovo za mene predstavlja jedno ogromno iskustvo i znanje, tako da je ovo svakako veliki korak za moju rukometnu karijeru.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za sami kraj nam reci koji su tvoji planovi kada govorimo o rukometu, gdje se vidiš za nekoliko godina?!

Moji planovi su da narednih godina napredujem što više mogu, da nastavim sa jakim treninzima. Ukoliko ostanem ovdje nastojat ću da se dokažem kako bih možda jednoga dana dobio poziv od selektora, naravno poziv za našu reprezentaciju, budući da sam već očekivao da će me selktor pozvati za kadetsku reprezentaciju BiH prije dvije godine, ali nije.

Mladom Hamzi Hadžiću Portal 072info želi mnogo uspjeha u sportskoj karijeri, da zadovolji kriterije njemačkog ligaša Gummersbacha, ali i da jednoga dana zaigra u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME