Hadžić: Primjena Zakona o zabrani pušenja trebala bi se odgoditi do završetka pandemije

111 1

Nakon što je jučer većinom glasova zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH usvojen Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje, oglasio se i predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH Amir Hadžić.

On je za portal “Avaza” rekao da ugostitelji nisu protiv donošenja ovakvog zakona, ali da se trebao sačekati oporavak ugostiteljsko-turističke branše ili da se primjena Zakona prolongira do završetka pandemije.

– Imali smo primjere nekih tehničkih mogućnosti da se mogu prostori osposobiti, da budu bezopasni za nepušače kao što su ijonizacija, filtracija itd. Imali su i te varijante, ali sada mislim da se trebalo sa tim zakonom bar do kraja godine sačekati, nije to toliko urgentno. Bilo bi korektnije i zbog nas ugostitelja – kazao je Hadžić.

Odvojene prostorije

Navodi da u Federaciji postoji 30.000 – 40.000 objekata koji podliježu ovom zakonu te da ne postoje ni mehanizmi ni aparat koji bi vršio kontrolu primjene Zakona.

– Otprilike kao sve što nam se radi, jedino će se taj zakon primjenjivati ovdje u Sarajevu i nigdje više. Opet ćemo mi biti glavni krivci za sve što je i dobro i loše – kazao je Hadžić.

Osim odgađanja primjene Zakona, kao opciju nudi i odvojene prostorije za pušače i nepušače, po uzoru na mnoge evropske države.

– Rekli su da je to skupa varijanta, ali skuplja varijanta je ovaj novi zakon koji je udar na nas ugostitelje. Mogli su izaći svima u susret sa našim prijedlogom, a da se pri tome ne ugrožava zdravlje građana – zaključio je Hadžić.

Predviđene kazne

Podsjećamo, radi se o do sada najstrožijem zakonu koji podrazumijeva potpunu zabranu konzumiranja duhana i duhanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i javnom prijevozu.

Vlasnici ugostiteljskih objekata bit će dužni na vidnim mjestima istaći znak “zabranjeno pušenje”, a u objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela.

Pravna osoba koja ne zabrani upotrebu duhana kaznit će se novčanom kaznom do 5.000 KM, a fizička osoba koja konzumira duhan i duhanske proizvode na javnom zatvorenom mjestu kaznit će se novčano sa 100 KM.