Portal 072info

Hadžidedić: U Azerbejdžanu žele pokazati da multietničke zajednice ne mogu funkcionirati

7 69
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U nedjelju ujutro započeo je sukob između Azerbejdžana i Armenije. Najmanje 23 osobe poginule su od jučer ujutru, otkako je eskalirao sukob Azerbejdžana i Armenije u vezi sa spornom oblasti Nagorno-Karabah. Obje zemlje proglasile su ratno stanje te pozvale muško stanovništvo na mobilizaciju.

Tim povodom razgovarali smo s vanjskopolitičkim analitičarem Zlatkom Hadžidedićem. Ističe da se, kada su ovakvi sukobi u pitanju, ne smije zanemariti i dublja globalna politička agenda.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

– Nije slučajno što se ovakvi sukobi dešavaju u etnički miješanim prostorima. Cilj je pokazati da multietničke zajednice ne mogu funkcionirati, da su one izvorište sukoba te da „miran svijet“ možemo imati tek nakon zaokruživanja nacionalnih teritorija. Pojedine sile radi svojih interesa zloupotrebljavaju nacionalizam manjih naroda, a uvijek postoje lokalni lideri koji se lako na takvo nešto upecaju – ističe Hadžidedić.

Izrazio je bojazan da bi ovakva paradigma o nacionalnom zaokruživanju mogla postati čak i dominantna u svijetu, jer se prema njemu postojeći svjetski poredak ruši i dolazi do radikalne promjene ideološkog narativa.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

– Taj princip su neke sile htjele nametnuti i u BiH, ali on je tek djelimično proveden zbog snažnog protivljenja SAD. Međutim, sada je potpuno drugačija situacija i u Sjedinjenim Državama. Samim tim i čitav globalni poredak koji smo imali od Drugog svjetskog rata naovamo se ovih dana raspada, tako da može bilo koja opcija da se pojavi kao dominantna, pa i ta – govori Hadžidedić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Podijelite članak
  • 2
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6