Hadžifejzović pitao Softića i Zvizdića: Ko ste vas dvojica da idete Vučiću, da li ste išli kao poštari Bakira Izetbegovića?

7
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Novinar Senad Hadžifejzović u Centralnom dnevniku Face TV sinoć je pročitao demanti potpredsjednika SDA Safeta Softića i Denisa Zvizdića da su bili emisari koje je Bakir Izetbegović poslao u Beograd da prenesu poruku Aleksandru Vučiću da se previše ne uzbuđuje i ne reagira na skup koji će nekoliko dana kasnije u Vijećnici održati lider SDA s političarima i intelektualcima, u vezi s revizijom presude za genocid po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije.

Podsjećamo da je prošle sedmice Hadžifejzović odbio objaviti demanti pozivajući Softića i Zvizdića da dođu u studio, a što oni nisu učinili.

Nakon pročitanog demantija, Hadžifejzović je postavio pitanja za Softića i Zvizdića u, kako ga je nazvao, u intervjuu u odsustvu:

– U kojem svojstvu? Ko ste vas dvojica da idete Vučiću? Da li ste išli u Beograd kao emisari, poštari Bakira Izetbegovića? Da li ste išli Vučiću kao predstavnici SDA? Da li ste išli u Beograd kao predstavnici bh. vlasti, države, kojih vlasti?

Da li ste išli kao poznanici Vučićevi ili raja. Koga ste u Beogradu predstavljali, zastupali? Bošnjake? SDA? Narode? Građane? Bakira? Stranku ili državu? Kažete išli ste da gradite bilateralne odnose, da vas podsjetim, mandat za to imaju samo Predsjedništvo BiH i Ministasrtvo vanjskih poslova.

Koji ste vi faktor da gradite bilateralne odnose? Ako ste zastupali SDA onda je to neravnopravno jer vlade ne pregovaraju sa strankama. Vlada Srbije i vas dvojica: “niđe” veze. Gdje je službeni zapisnik sa tog sastanka. Tražim da javno objavite službeni zapisnik sa sastanka, dajte stenogram ili zapisnik. Da li ste poboljšali te bilateralne odnose, ako jeste zašto niste dali neku bombastičnu izjavu tog poboljšanja. Dva sata ste večerali i pričali s Vučićem, i? Ja, i? Šta ste dogovorili?  – pitao je Hadžifejzović Softića i Zvizdića.

Potom je nastavio s pitanjima:

– I šta ste dogovorili, gdje su izjave? Objavite to što ste dogovorili. Išli ste u Beograd, a kažete da ništa niste znali o reviziji, smatrate opravdanjem to što ništa niste znali o reviziji.

Ako vi niste znali, znali su Vučić i ministar.

Kome ste podnijeli izvještaj nakon povratka iz Beograda? Ko je izdao putni nalog za odlazak u Beograd? Koja institucija? Da li je ta institucija znala zašto idete u Beograd?

Da li vam je putni nalog dala SDA, Predsjedništvo, Vijeće ministara, Parlament ili ste išli o svom trošku?I onda najvažnije, a to ste prepisali od svog šefa, naknadno sjećanje, zašto ste četiri godine tajili i krili o čemu ste pričali u Beogradu?

I zašto tek sada kada vas prozivamo priznajete da ste išli u Beograd i dajete saopćenje, demanti, koji ne ide u prilog ni vama, ni šefu, jednostavno priznajete sve, ali baš sve što sam pitao Vučića i objavio nakon tog intervjua?!

Ja sam ga pitao, za genocid jeste li vi? Pitanje za Zvizdića, Bogati kada napuštaš tu SDA i gdje ćeš nakon SDA s tom praznom poštanskom vrećom? – zaključio je Hadžifejzović.