Portal 072info

Hadžije iz BiH jutros iz Medine krenule ka Mekki

Prva grupa hadžija iz Bosne i Hercegovine jutros je iz Medine krenula ka Mekki. U ovoj grupi se nalaze hadžije iz prva četiri aviona, a njihov dolazak u Mekku očekuje se večeras, javlja MINA.

Po dolasku u Mekku hadžije će se smjestiti u hotele, a oko ponoći će zajedno sa vodičima obaviti tavaf i sa`j i osloboditi se ihrama.

– Hadžije prva četiri aviona trenutno se ukrcavaju u autobuse. Nakon što se upotpune grupe u svakom od autobusa oni će krenuti u pravcu Mekke. Hadžije petog, šestog, sedmog i osmog aviona će krenuti sutra inšallah, sa početkom u 10:00 sati će početi sa ukrcavanjem u autobuse i oni će požuriti da budu što prije u Mekki da mogu na vrijeme da dođu da se odmore i da obave umru. To se naravno odnosi na zdrave hadžije, a što se tiče bolesnih hadžija, za njih ćemo praviti, inšallah, posebnu umru, piše “Nap“.

Osjećaj naših hadžija je poseban ovdje, i na neki način podijeljen. Vidim da su hadžije tužne što idu iz Medine, jer ovdje u Medini, u gradu Poslanika s.a.v.s nije bilo hadžskih obreda i nije bilo nekih poteškoća. Sve je to na neki način bilo relaksirajuće i uživali su u ibadetu. Naravno, bilo im je drago da sve namaze klanjaju u Poslanikovoj s.a.v.s. džamiji, ali sada dolazi ono što je najvažnije, a to je obavljanje umre i hadža, i naravno da je svim hadžijama da se susretnu sa Kabom, odnosno da se susretnu sa Mekkom, pogotovo oni koji to čine prvi put.

Molim uzvišenog Allaha dž.š. da svim našim hadžijama i svima nama koji smo zaduženi za ovogodišnju organizaciju olakša ovaj put inšallah, i da sa lahkoćom prevalimo ovaj put hidžre koji je Poslanik s.a.v.s. prevalio u putu hidžre, ali i nakon toga, 8. godine po hidžri, po povratku u Mekku pješke i sa velikim naporom. Mi ipak idemo, hvala Allahu dž.š., komfornim autobusima koje smo ove godine obezbijedili za naše hadžije i nadam se da će taj put biti, inšallah, lahak i lagodan, i da ćemo već sutra imati kompletnu našu grupu naših hadžija smještene u hotelu – kazao je Nezim Halilović, rukovodilac Ureda za hadž, prilikom polaska naših hadžija iz Medine.

Polazak ostalih hadžija iz Medine prema Mekki je planiran za sutra u identičnim vremenskim terminima kao danas.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box