Hadžikadić najavio velike proteste za 30. maj: Vrijeme za bolji život polako ističe

Screenshot 2 69
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres, reagirao je povodom dešavanja iz prethodnih dana – od pojave raznih “non papera” do kašnjenja u vakcinaciji itd. Najavio je masovne proteste za 30. maj.

“Dok nemoćna, neefikasna i podijeljena vlast ne zna i ne može zaštititi svoje građane od pošasti koronavirusa, dijelovi Međunarodne zajednice i domaći šovinistički izdajnici polako pripremaju podjelu Bosne i Hercegovine ili, kako oni to oni zovu odmilja, ‘mirni razlaz’. Sve se češće spominju nezvanični dokumenti, razgovori koji se ne mogu potvrditi i mape za koje se ne zna ko ih je nacrtao”, naveo je Hadžikadić.

Dodao je da je vrijeme da građani i političari shvate da je stanje ozbiljno, da je budućnost neizvjesna i da smo sami sebi jedini iskreni prijatelji.

“Do nas je. Zato, ako želimo dobro našoj državi, našoj domovini, a to znači sebi i svojoj djeci, onda vremena više nema za čekanje i nadanje da će nam neko, nekad, zbog nečega dati ono što nam treba i što zaslužujemo – mir, sigurnost, prosperitet, poštovanje, bolji kvalitet života, moderne zdravstvene institucije ili obrazovanje koje će sve to omogućiti i unaprijediti”, stoji u njegovoj reakciji.

Prema njegovim riječima, dva su izlaza iz ove situacije: pokazati političku zrelost i dokazati da je građanstvu stalo do promjene. Prvi cilj se može ostvariti odlukom svih građanskih stranaka da je vrijeme da se prevaziđu dnevne političke razmirice i da sjednu zajedno da se dogovore o najboljem putu ka građanskoj Bosni i Hercegovini, državi znanja, prosperiteta i mira, smatra Hadžikadić.

Taj proces je, nada se, počeo 12. aprila ove godine prvim sastankom znatnog broja stranaka. Dodatne stranke su najavile dolazak na drugi sastanak.

“Drugi cilj je da građani pokažu da im je dosta ovakvog života ispunjenog korupcijom, nepotizmom, stranačkim terorom, nesigurnošću, nebrigom vlasti, krađom glasova i željom za odlazak. I to je počelo. Masovni protesti su najavljeni za 30. maj. Nadamo se da će epidemiološka situacija dozvoliti da se oni održe. Dođite. Vrijeme za bolji život polako ističe. Izbor je naš”, zaključuje se u Hadžikadićevoj reakciji.