AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Predsjednik Platforme za progres (PzP) Mirsad Hadžikadić smatra da se ova stranka pokušava okriviti za neizbor Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva.
Zahvalio se Bogićeviću što je javnost, a posebno političare naučio moralu, časti i principijelnosti.

Ocijenio je da je šteta što ovakva, kako ga je nazvao, moralna i politička veličina nije na čelu glavnog grada Bosne i Hercegovine, te da se to može ublažiti samo prihvatanjem lekcije i iskrenim opredjeljenjem da se vodi politika integriteta i istinske borbe za državu, zajednicu, građane.

“Umjesto politike podjela, ličnih razmirica, korupcije, trgovanja pozicijama i ličnih interesa kojima svjedočimo posljednjih trideset godina”, dodao je Hadžikadić.

Kako je naveo, u medijskim istupima pojedinih stranaka se pokušava prebaciti krivica na PzP koji je imao jednog vijećnika, a ne na nedostatak kohezivnosti 17 vijećnika Četvorke odnosno Trojke – Naroda i pravde (NiP), Socijaldemokratske partije (SDP), Naše stranke (NS) i Narodnog evropskog saveza (NES).

Tvrdi da stranka koju predvodi nije bila dio koalicije kada je predložen predsjedavajući Gradskog vijeća i to je za njega pokazatelj da lekciju nisu naučili. Pozvao je na odgovornost svih stranaka.

“Bilo bi poštenije priznati da svi mi, vlast i opozicija, moramo sagledati svoje stvarne motive, ciljeve i greške i učiniti sve da budemo vrijedni povjerenja naših građana. Tek tada ćemo poštovati život, djelo i poruku gospodina Bogića Bogićevića”, poručio je Hadžikadić.

Napomenuo je da je PzP pokrenuo disciplinski postupak protiv svog vijećnika Željka Majstorovića jer je glasao suprotno obećanju, ali da ne kritikuje njegovo pravo na protest protiv nepotizma.

Mišljenja je da je ovaj čin pokazatelj da PzP razumije lekciju koju je Bogićević održao i da je spreman uhvatiti se u koštac sa svojim kadrovskim propustima.

Hadžikadić je pozvao sve stranke da prvo očiste stvari u svojoj kući prije nego što optuže komšiju za njegov nered, pa čak i tamo gdje ga nema, te zaključio da se samo tako može doći do boljeg komšiluka.