AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres, pozvao je preko društvenih mreža sve opozicionare na ujedinjenje i masovne proteste.

– Rezultati nacionalnih stranaka, koje zapravo rade isključivo za vlastite interese, su korupcija, nepotizam, narušena privreda, politizirano pravosuđe, podjele po etničkim i vjerskim osnovama, šovinizam i nesposobnost da se nabave vakcine i zaštite građani – započeo je svoje obraćanje Hadžikadić.

Hadžikadić potom kritikuje Međunarodnu zajednicu koja je omogućila vođama etničkih stranaka da zauvijek ostanu na vlasti. Dozvolili su da se u BiH ne primjenjuje Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, dozvolili su da se ne primjenjuju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, dozvolili izborne krađe i kredite znajući da taj novac ide za stranačko podmirivanje.

Osvrnuo se i na lokalne izbore u Mostaru, smatrajući da su oni početak podjele države na tri dijela. Čak ni dokazane izborne krađe nisu dovoljan razlog da se izbori ponove, a sad se prišlo realizaciji trećeg dijela mostarskog dogovora – izmjeni Izbornog zakona.

– Rješenje za probleme Bosne i Hercegovine nije Dejton 2 jer bi on bio samo mali pomak na istim principima. Nama treba novi ustav do kojeg ćemo doći zajedno kada skinemo samoproglašene etnoklerikalne stranke sa vlasti i kada na svim nivoima vlasti budu ljudi koji shvataju i prihvataju da je ovo njihova država i da je moraju napraviti snažnom i pravednom – kazao je Hadžikadić.

Hadžikadić je na kraju pozvao sve opozicione snage da se okupe u ”Progresivni građanski blok” i poraze snage podjele na izborima 2022. godine. Također je, ukoliko epidemiološka situacija bude dozvoljavala, pozvao na masovne proteste 30. maja.