Hafiz Ahmedin ef. Bećirspahić: Jednom je siroče onaj ko nema roditelje, a dvaput onaj ko nema države

3 11

Ljudi su se vratili u džamije, pa je Ramazan s njima puno drugačiji od prethodnog, kaže za „Avaz“ hafiz Ahmedin ef. Bećirspahić, imam džamije u goraždanskom naselju Bare, koja nosi imena vakifa Envera i hadži Abide Pozderović.

Proučiti Kur’an do kraja Ramazana

– Nismo više skučeni kako je bilo prošle godine zbog pandemije, pa se u svakoj džamiji uče mukabele. Svaki dan se uči po jedan đuz, pa će do kraja Ramazana biti proučen cijeli Kur’an. Ove godine imamo sedam hafiza u Goraždu koji u Sinanbegovoj džamiji uče hafisku mukabelu – kaže Bećirspahić.

U zvanje hafiza Ahmedin ef. Bećirspahić promoviran je 2012. godine i tada je bio prvi goraždanski hafiz nakon više od 100 godina. Tokom rata bio je pripadnik ARBiH.

– U ovom mubarek mjesecu posebno želim da istaknem da mi, Bošnjaci, muslimani, vjernici, moramo malo više voljeti svoju domovinu. Moramo malo više biti domoljubi. U tom smislu bih volio da nas ovaj ramazan ojača, da ozbiljnije shvatimo da mi nemamo drugu domovinu i da joj se malo više posvetimo jer je samo tako možemo i sačuvati i ostaviti je u amanet svojoj djeci. Ovo je najljepša zemlja na dunjaluku, a nisam siguran koliko to znamo cijeniti. Ako ne budemo imali državu nećemo imati ništa. Ko nema roditelje jednom je siroče, a dvaput je siroče onaj ko nema države – kaže hafiz Bećirspahić.

„Sedam mršavih krava“

Uz brojne vrijednosti koje je donio, kaže Bećirspahić, ramazan nam daje priliku i da, tokom posta, osjetimo kako je ljudima koji tokom cijele godine nemaju dovoljno hrane i vode. U pojedinim dijelovima svijeta čovjek i u ovom trenutku umire od gladi.

– U Africi, u Jemenu sada djeca umiru zbog nedostatka hrane. To se stalno ponavlja, ali čini mi se nedovoljno pa nikako da nam to „legne“ u naše uši. Naša je obaveza da to shvatimo i da učinimo koliko možemo – ističe Bećirspahić.

U vremenu brojnih iskušenja, goraždanski hafiz poziva da malo više zasučemo rukave.

– Moramo što više posijati, više raditi na ovoj zemlji koja nas i hrani, mnoge je odgojila i njen je hljeb najhalalniji. Znate priču iz vremena Jusufa a.s., kada je onaj sanjao san pa mu ga protumačili. „Doći će sedam debelih krava koje će pojesti sedam mršavih“. Nakon sedam rodnih doći će sedam koje neće biti takve, pa posijte dobro i napravite zalihe. To je sva filozofija – kaže hafiz Ahmedin ef. Bećirspahić.

Prethodni članakŠta to grah ima što je dobro za naše zdravlje? Svi smo ga potcijenili
Sljedeći članakĆiro Blažević o povratku u rodni grad: Ma kakav Travnik, nemoguće je da u ovom stanju putujem