Screenshot 1 1
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 1, 2022 @ 15:00
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Nakon bure u javnosti koju su izazvali bilbordi u Bužimu i Zenici, u novogodišnjoj noći oglasio se i hafiz Ammar Bašić. Njegovu objavu prenosimo u cjelosti.

“Izuzetno je važno razumjeti i propagirati narativ u kojem se Bošnjaci ne svode na vjersku skupinu. Dobri Bošnjani imaju svoju historiju još od prije dolaska Osmanlija i masovnog prihvatanja islama kao vjere.

Činjenica jeste da su danas, u smislu vjerske pripadnosti, većina Bošnjaka muslimani. Ima Bošnjaka ateista, agnostika i svi oni imaju pravo da žive kako hoće. Ali je važno kazati onima koji se izjašnjavaju kao muslimani da: jelka, djeda mraz i nova godina nemaju ništa sa islamom, štaviše to su simboli kršćanske tradicije.

Tu činjenicu ne umanjuje propaganda da su to međunarodni datumi i simboli. Mi, bosanski muslimani, poštujemo tu tradiciju i naše komšije koji istoj pripadaju, ali isto tako jasno pravimo branu i ne želimo da ti simboli uđu u našu tradiciju.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Važno je ponoviti drugima da su Bošnjaci miroljubiv i tolerantan narod. Međutim, još važnije je Bošnjacima ponavljati da mnogi drugi nisu toleratni prema njima, da žele da ih nema, da im smeta njihovo plemenito porijeklo i čista vjera, te da nikakvo dodvoravanje i asimiliranje sa tuđim običajima neće usporiti pokvarene i destruktivne dušmane! – napisao je na svom zvaničnom Facebook nalogu hafiz Bašić.

LIDER