Hafiz Sulejman Bugari: Nikad se nije više, a lošije govorilo

Kada se pojedinac i društvo distanciraju od moralno-etičkih vrijednosti, od Božije riječi, tada se zatvaraju mnoga vrata – pravičnosti, otvorenosti, iskrenosti, ljubavi, razumijevanja, jednostavnosti, kompetentnosti, milosti, oprosta i vrata svih ibadeta/robovanja. A otvaraju se vrata svakog zla – mržnje, zavisti, oholosti, zloupotrebe, bolesti i distance.

Kazao je ovo u razgovoru za „Avaz“ hafiz Sulejman Bugari.

Budimo dobro

Povodom predstojećeg svetog mjeseca ramazana, Bugari je istakao da Gospodar Svemilosni, na jeziku svog Poslanika, s.a.v.s., veli:

– I Poslanik je rekao: „Gospodaru moj, moj se narod od Kur’ana distancirao.“

U govoru Poslanika, s.a.v.s., stoji da je rekao: “Sve ima svoja vrata, a vrata svih ibadeta/svakog dobra su – post.”

Dodao je da postom najjasnije vidimo u sebi sve ono šte smeta nama i drugima i dobivamo takvu neopisivu energiju za zatvaranje svega što skrnavi, remeti vezu sa Svevišnjim i sa svim stvorenjima.

– Pogledajmo koja vrata ti i ja otvaramo svojim stavom, željom, namjerom, komentarom i ponašanjem. Poslanik, s.a.v.s., kazao je: „Gospodar ima robove koji su ključevi za dobro, a katanci za zlo, i ima robove koji su ključevi za zlo, a katanci za dobro.“ Blago onima preko čijih ruku idu ključevi za dobro, a katanci za zlo, a teško onima preko čijih ruku idu ključevi za zlo, a katanci za dobro. Braćo i sestre, čega smo ključ? Budimo dobro, pronađimo dobro. Otvorimo se da bi nam se dobro otvorilo. Ramazan je prava prilika – rekao je Bugari te svim ljudima dobre volje čestitao – Ramazan šerif mubarek olsun!

Prema njegovim riječima, svjedoci smo, nikad se više nije pisalo, a toliko se iz smislenog života ispisalo.

– Nikad se više nije govorilo, a toliko lošeg izgovorilo. Nikad se više nije radilo, a toliko prljavog izgradilo. Nikad se više nije vjerovalo, a toliko puta iznevjerilo. Nikad se ovoliko nije postilo, a toliko ispaštalo. Post, post, post – poručio je Bugari.

Svijet ispašta

Dodao je da postiti, između ostalog, znači i suspregnuti se od svega lošeg.

– Ne posti sigurno onaj ko se pravom i čašću drugog mrsi, ko prema drugom loše misli i zlobu nosi te ko želi vlast, poziciju, ne dajući boljem od sebe prednost. Današnja inteligencija izgleda da je popustila, ne posti, zato svijet ispašta – kazao je Bugari.

Bolesti i virusi se šire

– Bolesti i virusi se šire jer je naša sadašnjost bolna, prezent bolan i otrovan zato što se ne obraćamo Iscjelitelju i ne liječimo se Sveprisutnim. Kakva nam je sadašnjost, takva nam je i budućnost… Svemilosni u Knjizi veli: „Zapravo, čovjek želi da (grijesima) bombardira svoju budućnost.“

Braćo i sestre, u prezentu su prisutni svi darovi oba svijeta. Molim Svemogućeg da nam omogući post kako bismo zajedničke darove međusobno bezuvjetno dijelili i od dominirajućeg zla se oslobodili – kazao je Bugari.

IZVORAvaz
Prethodni članakUkrali auto, izazvali udes pa zapalili vozilo
Sljedeći članakPotpisani ugovori za dodjelu plastenika za 20 korisnika