Portal 072info

Hahn poručio bh. političarima: U EU nema mjesta onima koji veličaju ratne zločince

Dojučerašnji izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda dobio je odgovor iz Evropske komisije nakon njegovog upita šta namjerava učiniti kako bi se zaustavilo negiranje bosanskohercegovačkog genocida i veličanje ratnih zločina u Republici Srpskoj. Kako nam je potvrđeno iz njegovog kabineta, odgovor je u ime Evropske komisije poslao evropski komesar za proširenje Johannes Hahn.

Iako nije direktno odgovoreno na Predin upit o tome šta namjeravaju učiniti po ovom pitanju, iz odgovora ipak proizilazi jasan stav da za negatore genocida i one koji veličaju ratne zločince nema mjesta u EU.

“Konačnom presudom na suđenju Radovanu Karadžiću završio se slučaj koji se odnosi na neke od najtragičnijih događaja u novijoj historiji Evrope. Komisija u potpunosti poštuje odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i njegovog nasljednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT / Mehanizam). Komisija redovno ponavlja političkim liderima Bosne i Hercegovine potrebu za punom saradnjom s Mehanizmom”, kaže se u Hahnovom odgovoru.

Navodi se kako očekuju da svi politički lideri Bosne i Hercegovine budu primjer i pokažu da poštuju odluke međunarodnih tribunala. IZ EK naglašavaju da treba da se suzdrže od bilo kakvih izjava ili akcija koje dovode u sumnju nezavisnost ili nepristrasnost postupka donošenja presuda i izbjegavaju i osuđuju svaku inicijativu koja bi mogla da izazove napetost.

“U saopštenju EK o kredibilnoj perspektivi proširenja i jačanja angažmana EU na Zapadnom Balkanu, jasno je navedeno da u EU nema mjesta za zapaljivu retoriku, a kamoli za veličanje ratnih zločinaca s bilo koje strane i da su daljnji napori ka pomirenju ključni za čvrsto usidravanje mira i osiguravanje trajne stabilnosti u regiji. Sve zemlje moraju se nedvosmisleno obavezati, kako riječju tako i djelom, da prevaziđu naslijeđe prošlosti, postižući pomirenje i rješavajući otvorena pitanja mnogo prije njihovog pristupanja EU”, zaključio je Hahn u svom odgovoru Predi.


Preda je ranije naveo kako je 20. marta 2019. godine Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (IRMCT) osudio Radovana Karadžića na doživotnu kaznu zatvora za genocid i zločine protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine.

“Ipak, vlasti iz političkog entiteta Republike Srpske i dalje poriču genocid i slave osuđenog ratnog zločinca Karadžića. On se tretira kao heroj, a dodjeljuju mu se medalje pa čak i studentski dom koji je nazvan po njemu”, podsjetio je Preda.

Evropski parlament osudio je genocid u Srebrenici na najsnažniji mogući način i odbacio “bilo kakvo poricanje genocida, relativizaciju ili pogrešno tumačenje”.

Klix.ba

Podijelite članak
  • 23
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box