cc
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
Kurbani 2021

Bivši supermodel Hajdi (Heidi) Klum i njen otac Ganter (Gunther) trenutno su usred bizarne pravne bitke oko komercijalnih prava nad najstarijom kćerkom manekenke, 17-godišnjom Leni, koja je također model, poput svoje majke.

Naime, 75-godišnji Ganter je Lenino ime uzeo kao zaštitni znak i registrovao ga u Evropskoj uniji u martu ove godine, a isto je uradio i sa unukinim nadimkom Mausekatze, što u prijevodu znači mišmačka.

Kako bilo, 47-godišnja Hajdi odlučila je sad osporiti očeva prava i pokušati pravno izboriti Lenino ime za sebe.

– Ukoliko Ganter Klum prekrši prava treće strane, zaprijetiti će mu se zabranom korištenja imena, koja će ga, ukoliko se odobri, stajati 250.000 eura ili šest mjeseci zatvora – ispričao je njemački advokat dodavši kako zabrana trenutno nije na snazi, ali se Hajdinom ocu njom prijeti, te je stoga Ganter Klum objavio pismo na svom Instagramu u kojem je napisao kako mu se “čak prijeti i robijom”.

Ganterje također insistirao na tome kako je on bio zadužen za zaštitu autorskih prava, odnosno zaštitnih znakova porodici, a s obzirom da je Leni dobila ime po njegovoj majci, vjeruje da bi pravo na korištenje imena trebalo pripasti njemu.

– Zatražio sam prava Lenino ime prije nekoliko mjeseci. Ime je dobila po mojoj majci Leni. Prava na zaštitu imena Leni Klum pripadaju meni –  izjavio je Ganter za Mirror.

Do prije nekoliko godina otac je bio i Hajdin menadžer, no taj su odnos prekinuli 2019. kada se manekenka udala.