Portal 072info

Hakan Sukur, od zvijezde svjetskog fudbala do radnika u pekari: U Americi sam, prodajem ljudima kafu i hranu

Hakan Sukur, od zvijezde svjetskog fudbala do radnika u pekari: U Americi sam, prodajem ljudima kafu i hranu

Hakan Sukur, najbolji fudbaler u historiji Turske, danas živi daleko od svoje rodne zemlje, jer je protjeran iz Turske zbog svojih političkih stavova, koji se ne slažu sa stavovima predsjednika Turske, Recepa Tayyipa Erdogana.

“Turska je moja zemlja, ja volim svoj narod čak i kada su režimski mediji uspjeli da promijene njihovo mišljenje o meni. Možda ću nekada u budućnosti ponovo otići tamo”, rekao je Sukur za New York Times.

Ovaj nekadašnji fudbaler sa ženom i troje djece sada živi u Polo Altu, gradiću u saveznoj američkoj državi Kaliforniji, a u Turskoj ga čeka nalog za hapšenje. Čim se vrati na tursko tlo, Sukur će biti uhapšen.

“Živio bih veoma dobrim životom, bio bih ministar u vladi da sam samo želio da igram po njihovim pravilima. Ipak, ja sam ovdje. Prodajem ljudima kafu i hranu”, rekao je Sukur, koji danas u SAD-u vodi pekaru.

“Vidite i sami kako na primjer LeBron James govori protiv predsjednika SAD-a. To je važno, važno je za slobodu ljudi. Ovdje možete da kažete šta god želite. U mojoj zemlji vam to napravi probleme”, rekao je nekadašnji napadač Galatasarayja.

“Rekli su mi da možda mogu da se vratim ako budem pokoran i ako budem šutio. Hiljade i hiljade ljudi žive u takvoj situaciji. Ne mogu da budem tako sebičan da štitim samo sebe, da se borim samo za svoje dobro. Ne bih sebe mogao da poštujem da sam takav”, rekao je Sukur.

Hakan Sukur je 46-godišnji bivši turski fudbaler. U karijeri je igrao za Sakaryaspor, Bursaspor, Galatasaray, Torino, Inter Milan, Parmu i Blackburn Rovers. Za reprezentaciju Turske je odigrao 112 utakmica, te je postigao 51 gol.

source.ba

Podijelite članak