AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Tehnologija / Zabava
Kurbani 2021

Ovog vikenda je dvadesetdvogodišnjak koji i dalje živi sa roditeljima neočekivano postao heroj interneta.

Marcus Hutchins, istraživač digitalne bezbjednosti iz Engleske, poznat i pod online nadimkom Malware Tech, pronašao je “prekidač za gašenje” u kodu virusa WannaCry – koji omogućava hakerima da drugima zaključaju podatke i traže novac kako bi ih otključali. U petak je virus munjevito zarazio kompjutere širom svijeta – a “prekidač” je privremeno zaustavio munjevito širenje.

– Vratio sam se sa ručka i vidio da je ( WannaCry) stigao do vijesti… počeo sam da istražujem ovaj virus i pronašao ovaj domen – kaže Hutchins opisijući trenutak kada je pronašao u kodu virusa. Registrovao je taj domen – što je česta praksa kada pokušavate da ulovite virus – i to je neočekivano zaustavilo WannaCry.

Ipak, do tada je hakerski napad već zahvatio hiljade mašina širom svijeta i kompromitovao veliki dio zdravstvenog sistema u Ujedinjenom Kraljevstvu; Tvorci WannaCry virusa su izbacili i verziju bez takvog prekidača za gašenje. Hutchins je svakako preuzeo zasluge za zaustavljanje virusa spašavanja još stotina hiljada mašina.

Virus napada ranjiva mjesta u operativnom sistemu Microsoft Windows XP prvenstveno korištena u hakerskim alatima NSA, koja su procurila internetom. Hakeri su navodno zahtjevali 300 dolara u bitkoinima, što bi naraslo na 600 dolara ukoliko ne bi bili isplaćeni u zadatom roku. Krivci još nisu pronađeni, ali, nezvanično, tragovi upućuju na grupu kriminalaca povezanih sa Sjevernom Korejom.

Hutchins kaže da su u početku on i firma u kojoj radi Kryptos Logic “šutjeli” o prekidaču za gašenje jer “nisu željeli da istrče pred rudu”. Međutim, vijest se raširila, a Hutchins je slučajno postao viralna zvijezda.

– Čini mi se da dobijam previše pažnje. Zaista nisam želio ništa od toga – kaže Hutchins. – Imam sve te nove pratioce a ljudi pokušavaju da me pronađu lično – nije baš sjajno.

Hutchins savjetuje ljude kako da se zaštite u budućnosti – “Važno je ažurirati sistem redovno, imato firewall i instaliran antivirus” – jer, kaže on, povratak WannaCry-a je neminovan.

– Ne mogu baš da predvidim kada će se dogoditi. Posljednji put kada sam ja vidio ovako nešto bilo je vjerovatno 2008. godine, tako da je prošlo neko vrijeme – kaže on.

– Sigurno će se dogoditi opet, samo ne znamo kada.
Avaz.ba