Hakeri ponovo napadaju: Pazite prilikom skidanja titlova za filmove

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Istraživačka kompanija Check Point otkrila je sigurnosni propust u programu za gledanje filmova i serija Kodi, koji omogućava hakovanje računara i drugih uređaja preko titlova.

Povodom ovog problema oglasio se i Kodi, koji sve korisnike požuruje da softver ažuriraju na najnoviju verziju kako bi riješili problem.

Check Point ističe da je ovaj propust ugrozio možda i najveći broj korisnika do sada i da je to najveći bezbjednosni rizik u novijoj historiji, piše Independent.

– Putem greške u prevodima haker je u mogućnosti da preuzme kontrolu nad bilo kojim uređajem na kojem je Kodi pokrenut (pametnom telefonu, tabletu, računaru, TV-u ) ili nekom drugom. Mogućnosti koje se ostavljaju hakeru za napad su ogromne i praktično korisnik nije u mogućnosti da se zaštiti na odgovarajući način – piše u saopćenju kompanije.

S obzirom na to da antivirusni programi titlove posmatraju kao tekst, oni ih automatski ne prepoznaju kao prijetnju i tako napad ima svu slobodu da napadne korisničke uređaje i ukrade njihove podatke i eventualno novac.

Kodi je objavio da bi svi korisnici odmah trebalo da instaliraju najnoviju verziju softvera u kojoj je problem riješen, a koja je označena sa v17.2.

Avaz.ba