Portal 072info

Hakovali su mi Facebook! Šta sad?

facebook

Znate li šta trebate napraviti ako posumnjate da je neko neovlašćeno upao u vaš Facebook račun? A znate li se zaštititi kako vam se to ne bi dogodilo?

Čitali ste o ljudima kojima je neko hakirao račun na Facebooku i slao viruse ili različite prevarantske poruke njihovim prijateljima. No nikad se niste nadali da bi se to isto moglo dogoditi i vama.

 onda vas jednog dana dočeka SMS poruka prijatelja u kojoj vam sarkastično zahvaljuje na linku koji ste mu poslali, a koji ga je odveo na pornografske stranice na kojima nije bilo nikakve njegove snimke, ali je bilo pregršt virusa s kojima se sad muči na svom računaru. Vi, naravno, ne znate ništa o tome.

Odlazite do svog računala, otvarate Facebook i suočavate se s boljim ili lošijim scenarijem.

Bolji scenario

Haker je probio vašu lozinku i ušao u vaš Facebook račun, ali ju nije promijenio, što znači da se i vi još uvijek možete ulogirati u svoj račun i izbaciti uljeza van.

Uđite u ‘Account Settings’ i pod ‘Security’ pronađite ‘Active sessions’. Kliknite i pogledajte s kojih je sve uređaja i kad pristupljeno vašem Facebook profilu. Facebook će uređaj s kojeg ste se vi spojili označiti kao ‘Current Session’, dok će ostale veze biti navedene ispod nje.

Ugledate li neki uređaj i lokaciju s koje je pristupano, a koja ne odgovara vašem ulogiravanju, pritisnite ‘End Activity’. U načelu, najbolje je prekinuti sve veze, ponovno se ulogirati u Facebook profil i odmah promijeniti lozinku.

Potom izađite iz svog profila i ponovno se ulogirajte novom lozinkom te pošaljite prijateljima poruku da vam je profil bio hakiran te da ne otvaraju nikakve sumnjive linkove ili poruke koje dolaze od vas.

Lošiji scenario

Ako ste zakasnili i haker je uspio promijeniti lozinku i tako vas spriječiti da se ulogirate u svoj Facebook profil, ne preostaje vam puno izbora. Moraćete se javiti Facebooku i obavijestiti ih da vam je profil kompromitovan.

Posjetite Facebookovu stranicu za prijavu kompromitovanih računa i kliknite na ‘My Account Is Compromised’. Sistem će od vas zatražiti da se identifikujete ili upisivanjem e-mail adrese, telefonskog broja, korisničkog imena ili svog i imena nekog od svojih prijatelja.

Slijedite upute koje će vam Facebook dati kako biste povratili kontrolu nad svojim profilom. Cijeli proces može potrajati od nekoliko minuta do nekoliko dana. Zavisno od toga koliko je Facebookova ekipa zauzeta.

Kad povratite kontrolu nad profilom obavezno promijenite lozinku u ‘Account Settings’. Potom pogledajte da li vam je na profilu objavljeno nešto što ne bi tamo trebalo biti.

Pogledajte u poruke što je i kome slano, ali i provjerite koje su aplikacije instalirane. U ‘Postavkama privatnosti’ odaberite ‘Apps and Websites’ te u dijelu ‘Apps You Use’ pregledajte koje su aplikacije korišćene u posljednje vrijeme. Svaku sumnjivu aplikaciju jednostavno izbrišite klikanjem na ‘X’ pored imena aplikacije.

Na kraju, nemojte zaboraviti obavijestiti svoje prijatelje da vam je račun bio hakiran te da ne klikaju na sumnjive linkove ili poruke koje su možda dobili od vas u proteklih nekoliko dana.

Spriječite hakere

Kako biste spriječili da vam ponovno neko neovlašćeno upada u račun, izaberite lozinku koja će imati kombinaciju velikih i malih slova te brojeva, ali i koja će vama biti dovoljno jednostavna za zapamtiti kako vam se ne bi dogodilo da zaboravite koju ste lozinku odabrali.

Još je jedan pametan način kontrole Facebook računa i kad niste ulogirani uključivanje. U ‘Account Settings’ odaberite ‘Security’ te pronađite opciju ‘Login Notifications’. Ova opcija omogućava vam slanje obavijesti na vaš e-mail ili mobilni telefon ukoliko se neko ulogira u vaš profil s nekog novog uređaja.

Uključite li ‘Login Notifications’, prilikom sljedećeg ulogiravanja Facebook će vas upitati želite li zapamtiti to računalo i dodati ga u svoj popis ovlašćenih pristupnih točaka. Ako se neko prijavi s neovlašćene pristupne tačke, Facebook će vas o tome obavijestiti.

Takođe, za dodatnu sigurnost možete uključiti i ‘Login Approvals’, odnosno dvostupanjsku autentifikaciju. Princip je veoma jednostavan. Uz lozinku koju upisujete prilikom ulogiravanja u svoj Facebook profil, sistem će od vas zatražiti i upisivanje sigurnosnog koda koji će vam biti poslat na mobilni telefon.

Ako vam na mobilni telefon dođe poruka sa sigurnosnim kodom, a vi niste ni blizu računala, znate da vam neko neovlašćeno pokušava ući u račun. Facebook će uskratiti pristup svakome ko ne upiše kod ili upiše krivi.

tportal.hr

Podijelite članak