Halil Lagumdžija novi predsjednik VSTV-a!

46AF340A FA48 4476 88A9 3CF664C3AD5F
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Sjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijaća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH), u čijem je fokusu izbor novog rukovodstva tog regulatornog tijela, održava se danas u Sarajevu. U utrku za poziciju predsjednika VSTV-a BiH ušli su tužiteljica Tužiteljstva BiH Biljana Simeunović, sudija Suda BiH Halil Lagumdžija i sudija Okružnog suda u Banjaluci Srđan Forca.

Nakon tajnog glasanja u prvom krugu, Halil Lagumdžija je osvojio sedam glasova i prošao u drugi krug dok su Biljana Simeunović i Srđan Forca osvojili po četiri glasa.

Nakon drugog kruga glasanja, Lagumdžiji se u drugom krugu pridružio Srđan Forca. U drugom krugu, osam glasova je dobio Lagumdžija dok je Froca dobio sedam.

Iako predložena za kandidata za poziciju predsjednika VSTV-a, dosadašnja predsjedavajuća tog tijela Sanela Gorušanović-Butigan se, neočekivano, izjasnila kako tu kandidaturu ne prihvata. Procedura izbora provodi se u skladu s Poslovnikom VSTV-a BiH (član 4a), a što podrazumjeva izbor predsjednika, a potom i dva dopredsjenika. Svako ima pravo da se prijavi ili da ga neko predloži kako za predsjednika i dopredsjednika, tako i za stalnog člana Predsjedništva VSTV-a. Izbor predsjednika se vrši tajnim glasanjem i svaki član može zaokružiti samo jednog kandidata. Izabranim se smatra onaj kandidat koji je dobio većinu glasova. Ukoliko nijedan od kandidata ne dobije natpolovičnu većinu, organizira se drugi krug glasanja u koji ulazi dva kandidata s najvećim brojem glasova.

Za provođenje spomenute procedure bila je zadužena je Komisija u sastavu – Davor Martinović, Duška Bogojević i Lejla Hadžić o čijem se izboru VSTVBiH prethodno očitovao.

Inače, pozicija predsjednika VSTV-a BiH ostala je upražnjena nakon ostavke Milana Tegeltije polovinom decembra prošle godine. Budući da je dosadašnjoj predsjedavajućoj Vijeća Saneli Gorušanović-Butigan prestalo ovlaštenje za zastupanje te institucije, sjednicom do izbora novog rukovodstva predsjedava članica VSTV-a Amila Kunosić.