Screenshot 2 4
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Sport / Svijet
Kurbani 2021

Proslavljeni bh. nogometni stručnjak Vahid Halilhodžić u razgovoru za Klix.ba prokomentarisao je dosadašnji tok Evropskog prvenstva, a govorio je i o reprezentaciji Hrvatske koja je ispala u osmini finala te onome što očekuje do kraja turnira.

Među osam najboljih selekcija Evrope ostali su Švicarska, Španija, Belgija, Italija, Češka, Danska, Ukrajina i Engleska, a ove reprezentacije će svoje duele četvrtfinala igrati u petak i subotu.

Možda i najveće iznenađenje u dosadašnjem toku prvenstva je ispadanje tri velika favorita za osvajanje turnira – Francuske, Njemačke i Portugala, dok su reprezentacije Češke, Švicarske i Ukrajine svakako pozitivno iznenađenje.

Među osam najboljih je i selekcija Danske koja je nakon poraza u prva dva kola grupne faze ipak smogla snage i pobijedila Rusiju, nakon čega su u osmini finala razbili Vels i došli u samu završnicu.

“Favoriti su zaslužili ispadanje”

Halilhodžić, trenutni selektor reprezentacije Maroka, kaže da su Francuska, Njemačka i Portugal ispali jer su to zaslužili, a da se to posebno odnosi na Francuze koji su protiv Švicarske pokazali dozu nonšalantnosti i prepotencije.

“Veliki favoriti, prije svega Francuska, Njemačka i Portugal su ispali jer nisu zaslužili da idu dalje. Posebno se to odnosi na Francuze koji su pokazali nonšalancije i prepotencije u meču protiv Švicarske, što im se osvetilo, dok Njemačka više nema tu snagu, moć i individualnost da može biti konkurent za prva mjesta. Što se tiče Portugala, njihova defanzivna igra nije uspjela napraviti rezultat iako imaju igrače koji su individualno izuzetno kvalitetni. Ipak, nisu ih dovoljno iskoristili i Portugal nije napravio bolji rezultat”, rekao je Halilhodžić na početku razgovora za naš portal.

Halilhodžić ističe da je najveći dobitak ovogodišnjeg Eura povratak navijača na stadion i da je to vrlo vjerovatno razlog zbog kojeg gledamo nešto efikasnije prvenstvo nego ranije. Popularni Vaha kaže da je povratak navijača imao utjecaj na moral i psihu igrača.

“Divan je osjećaj opet vidjeti navijače na stadionu, a posebno je to izraženo kod igrača. Igrati pred praznim tribinama je vrlo neugodno, a povratak navijača i čitave te euforije vratilo je draž i ljepotu nogometu. Mislim da je i to razlog što gledamo i jako efikasno prvenstvo Evrope jer je povratak navijača sigurno utjecao na moral i psihološki utisak za igrače. To je jako pozitivna strana ovog prvenstva”, smatra Halilhodžić.

Na pitanje o reprezentaciji Hrvatske Halilhodžić je rekao da su u pojedinim trenucima bili blijedi i neambiciozni i da im se na kraju to i osvetilo, a ističe da su protiv Španije imali veliku šansu i da bi sve bilo drugačije da su na početku produžetaka došli u vodstvo, umjesto što su na drugoj strani primili gol.

“Njihova igra je varirala, bilo je izvanrednih momenata kao završetak drugog dijela utakmice protiv Španije, ali su u nekim mečevima bili blijedi i neambiciozni. To im se na kraju i osvetilo”, kaže Halilhodžić i nastavlja:

“Imali su taj jedan period euforije da se vrate u zadnjim trenucima protiv Španije, a da su iskoristili meč-loptu u produžecima, vjerovatno bi se dogodilo nešto drugačije. Kada je Španija postigla četvrti gol to je bio kraj jer Hrvati nisu imali više ni snage, ni volje ni ambicije da se ponovo podignu. Mislim da je u ovom trenutku to bio njihov maksimum, još se vidi da su i pored tih godina Modrić i Perišić glavni igrači i da uspjeh njihove reprezentacije zavisi upravo od ova dva igrača. Neki momci nisu pružili svoj maksimum, a šta je razlog tome to stvarno ne znam. Razočarani su i to je opravdano, sigurno su imali veće ambicije jer su na prvenstvo došli kao viceprvaci svijeta, a da li će doći do nekih promjena teško je govoriti.”

“U jednoj utakmici je sve moguće…”

Za kraj Halilhodžić kaže da je teško procijeniti koji tim bi na kraju mogao i osvojiti Euro i da je poslije svega viđenog nezahvalno reći ko je favorit. Ipak, kaže kako reprezentacije Italije i Engleske imaju euforiju u svojim nastupima i da zbog tog faktora mogu imati blažu prednost.

“Vidite da je teško reći za nekog da je favorit, a čim se tako kaže za nekog, on ispadne s turnira. Engleska i Italija su euforični u svojim nastupima, imaju taj momenat gdje pokazuju da su manje umorni od ostalih ekipa, a to im sigurno može puno pomoći da idu do kraja. Ipak, u jednoj utakmici je sve moguće, a ja opet kažem da na ovakvom turiru i među ovakvim reprezentacijama možemo očekivati neko novo iznenađenje”, završio je Halilhodžić.

Evropsko prvenstvo u nogometu nastavlja se u petak utakmicama između Švicarske i Španije, odnosno Belgije i Italije, dok će u subotu svoje mečeve četvtvfinala igrati Danska i Češka te Ukrajina i Engleska.