“Halimin put” hrvatski predstavnik za Oskara

607_20130912145609_halimin_put_osvojio_nagradu_publike_u_new_yorku

Igrani film “Halimin put” Arsena Antona Ostojića izabran je za predstavnika hrvatske kinematografije u selekcijskom procesu američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti za nagradu Oskar u kategoriji stranog filma, izvijestilo je danas Hrvatsko društvo filmskih djelatnika. Film je tajnim glasanjem izabrala sedamnaesteročlana komisija Društva, natpolovičnom većinom u prvom krugu, odnosno s devet glasova.

Nastao prema scenariju Feđe Isovića, “Halimin put” je dirljiva poslijeratna priča o dvije majke koje dijele jedno majčinstvo.

Muslimanka traži posmrtne ostatke muža i sina ubijenih tijekom rata u BiH, no zbog DNK analize mora otkriti da je sina posvojila u tajnosti te potražiti biološku majku. Uz Almu Pricu u glavnim ulogama su Olga Pakalović, Mijo Jurišić i Mustafa Nadarević.

Film je dosad dobio četrnaest međunarodnih nagrada, a u sljedeća će dva mjeseca sudjelovati u službenim programima petnaest međunarodnih filmskih festivala.

Nominacije za Oskara objavit će se 16. siječnja iduće godine, a dodjela nagrada održat će se u Los Angelesu 2. ožujka.

Uz “Halimin put”, snimljen u produkciji “Arkadene”, u konkurenciji za hrvatskog predstavnika za prestižnu filmsku nagradu bili su još filmovi “Obrana i zaštita” Bobe Jelčića, “Sonja i bik” Vlatke Vorkapić, “Svećenikova djeca” Vinka Brešana i “Zagonetni dječak” Dražena Žarkovića.

federalna.ba/Hina

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE