Hamas: Ni centa nećemo uzeti od međunarodne pomoći za Gazu

Screenshot 3 85

Palestinski pokret Hamas obećao je da neće uzeti nijedan cent od međunarodne pomoći namijenjene za obnovu Pojasa Gaze, opkoljene palestinske teritorije, nakon 11-dnevnog izraelskog bombardovanja.

U toku su napori da se učvrsti krhko primirje između Izraela i Gaze uz posredovanje Egipta koji je i zaustavio sukob. U sklopu toga su najavljene i pomoći te planovi za obnovu Gaze na čijem području je uništena infrastruktura.

Yahya Sinwar, šef političkog krila pokreta u Gazi, u srijedu je najavio “transparentnu i nepristrasnu” raspodjelu pomoći.

“Pozdravljamo svaki međunarodni ili arapski napor za obnovu Pojasa Gaze. Ističem našu posvećenost da nećemo uzeti nijedan cent namijenjen za obnovu i humanitarnu pomoć. Nismo uzeli centa ni u prošlosti”, kazao je Sinwar.

Ovakve poruke su uslijedile dan nakon što je američki državni sekretar Anthony Blinken najavio pomoć SAD-a u obnovi Gaze, ali je tom prilikom naglasio kako ona ne smije doći do Hamasa koji vlada ovom palestinskom teritorijom.

Amerikanci planiraju sarađivati sa palestinskim vlastima, sa sjedištem u Ramallahu (okupirana Zapadna obala) i sa predsjednikom Mahmoudom Abbasom na čelu, sa željom da smanje opasnost jačanja Hamasa koga tretiraju kao “terorističku organizaciju”.

Sinwar je rekao kako Blinkenova izjava ima za cilj povećanje jaza između Hamasa i palestinskih vlasti ali i dodao kako to neće utjecati na odnose rivalskih palestinskih frakcija.

S druge strane, zvaničnik izraelskog ministarstva odbrane rekao je da će sva sredstva za Gazu morati prolaziti kroz međunarodni mehanizam kako bi bili sigurni da neće biti zloupotrijebljena te da će sigurno stići do ljudi.

Najnoviji sukob između Izraela i Palestine izbio je 10. maja kada je Hamas ispalio veliki broj raketa prema izraelskoj strani u znak solidarnosti sa stotinama Palestinaca koji su povrijeđeni ranije u sukobima ispred džamije Al-Aqsa kada je policija Izraela napala ljude isred ovog svetog objekta.

Nasilje je eskaliralo nakon što su Palestinci protestovali u istočnom Jerusalemu zbog mogućeg njihovog protjerivanja iz domova u korist jevrejskih naseljenika.

Između 10. i 21. maja, kada je i zvanično proglašen kraj sukoba, izraelski zračni napadi su usmrtili 254 Palestinca, uključujući 66 djece i pojedince vojnike.

U Izraelu je stradalo 12 osoba uključujući jedno dijete, izvještaji su policije, piše France24.