Haos na granicama BiH i Hrvatske, kolone duge i do 10 kilometara

image0 4
Podijelite vijest

Na granicama BiH i Hrvatske je haos zbog novih uredbi Hrvatske, koje su najavljene danas. Kolone na granicama su duge i do 10 kilometara, javlja N1.

Podsjetimo, šef Nacionalnog stožera Hrvatske Davor Božinović, nakon sastanka u Vladi, na kojem je bilo riječi o popuštanju mjera, obratio se danas javnosti i predstavio koje se mjere popuštaju.

Kako se saznaje, ove sedmice Nacionalni stožer će predstaviti popuštanje mjera, koje bi mogle stupiti na snagu i prije 1. juna. Jučer je u Vladi održan sastanak premijera i predstavnika Stožera, a danas je održan novi sastanak, na kojemu su sudjelovali i predstavnici privrednog sektora.

Ranije je donesena odluka o izmjenama Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prelaza RH.

U ovoj Odluci mijenja se sljedeća tačka:

“Ako je osoba preboljela Covid-19 unatrag 180 dana i ima potvrdu o preboljenoj bolesti te se unutar toga roka cijepila jednom dozom cjepiva, izuzeće od obveze predočenja negativnog PCR ili brzog antigenskog testa ili karantene produžava se do isteka šest mjeseci do cijepljenja“.

Još jedna tačka glasi da “privremena zabrana, odnosno ograničavanje prelaska preko graničnih prijelaza RH iz ove Odluke određuje se u trajanju do 31. maja 2021.“.


Podijelite vijest