Portal 072info

Haos na graničnom prijelazu: Slovenska policija ‘živim zidom’ protiv izbjeglica

Najmanje 300 izbjeglica u potpunosti je noćas na nekoliko sati blokiralo granični prijelaz Bregana, između Hrvatske i Slovenije.

Informaciju je oko ponoći potvrdio i Hrvatski autoklub, priopćivši da je Bregana zatvorena za sav promet.

Blokada je trajala najmanje četiri sata, javili su hrvatski mediji, ali je slovenska strana popustila i propustila između 500 i 700 izbjeglica u Sloveniju.

Ipak, šatorsko naselje na Bregani ostaje i dalje na istom mjestu, jer se tokom dana očekuju nove skupine izbjeglica.

Prema pisanju Večernjeg lista, slovenski aktivisti koji podržavaju prolazak izbjeglica kroz Sloveniju došli su noćas do njih i potaknuli ih na blokadu, nadajući se da će zatvaranje glavnog graničnog prijelaza između Hrvatske i Slovenije biti dodatni pritisak na slovensku policiju da ih propusti.

Uz povike “Otvorite granice”, izbjeglice su sjele ili legle na cestu i na taj način zaustavili saobraćaj, te nikome nisu dozvoljavale prolazak preko granice.

Na graničnom prijelazu nastao je pravi kolaps, prenose hrvatski mediji, i formirana je kolona vozila duga nekoliko kilometara.

Istovremeno, najmanje 60 pripadnika interventne policijske brigade sa psima formiralo je “živi zid” ispred izbjeglica, a policijski helikopter neprestano, koristeći se reflektorima, nadlijeće pogranično područje.

Izbjeglice su bile odlučni u namjeri da blokiraju granični prijelaz sve dok slovenska strana ne otvori granice i sve ih propusti. Situacija je bila vrlo napeta, prenio je Večernji list.

Tokom noći počeli su pristizati autobusi koji su izbjeglice počeli prevoziti do prihvatnih centara. Kad su ih počeli prevoziti, izbjeglice su odustali od blokade.

U međuvremenu je stigla potvrda da u prihvatnom centru u Belom Manastiru, nedaleko granice s Mađarskom, nema više izbjeglica. Sve ih je manje i u Tovarniku, koji se nalazi na hrvatsko-srpskoj granici.

Mađarska jeste pojačala kontrolu granice s Hrvatskom, te je na prijelaz Baranjsko Petrovo Selo – Beremend postavila čelična vrata i počela graditi žičanu ogradu, ali je prelazak granice moguć.

Autobuse u kojima su izbjeglice propušatju, te ih prevoze dalje prema Austriji, no još uvijek postoje dvojbe hoće li izbjeglicama mađarske vlasti i dalje dopustiti prolaz.

Procjenjuje se da je u Hrvatsku u posljednjih nekoliko dana, tačnije od 16. septembra, ušlo najmanje 27.000 izbjeglica.

Podijelite članak