Haos na Skupštini KS zbog Zakona o visokom obrazovanju: Spominju kamikaze i svemirce

Haos na Skupštini KS zbog Zakona o visokom obrazovanju: Spominju kamikaze i svemirce

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo i danas se odvija prava drama. Naime, odmah na početku uslijedila je ponovo rasprava oko Prijedloga o zakonu o visokom obrazovanju. 

Odmah na početku sjednice za riječ se javila zastupnica SDA, Jasmina Bišćević-Tokić koja je kazala kako je treba da povuku ovu tečku dnevnog reda jer kako kaže opet su uočene nepravilnosti. 

Naime, ona je kazala kako Vlada KS nema pravo da razmatra amandmane nakon isteka roka, te da treba da se zakon vrati na doradu. 

Mahir Dević, šef kluba SDA u Skupštini KS je kazao se navodno radi o igranju sa procedurama donošenja zakona te da će kazao da neće zasigurno glasati za ovaj zakon. 

“Ukoliko želite da se ovo usvoji morate ovo vratiti na Vladu. Sve se dešava suprotno članu 151 i članu 152. Ovo je igranje sa procedurom donošenja zakona. Riječ je o važnom sistemskom zakonu. Pokrenut ćemo sigurno zahtjev na Ustavnom sudu. Uradite ovo u skladu sa Ustavom”, kazao je Dević.

Elmedin Dino Konaković, lider Naroda i pravde odmah se javio za riječ te na sarakastičan način prokomentirao obrazlaganjja zastupničkih kolega iz SDA. 

“Morate znati da Vlada kada ulaže svoje amandmane to svemirci dolaze. Dakle, u toj sali žive svemirci i oni dolaze samo noću. Ne smije niko unutar Vlade predložiti izmjenu zakona, a čiji je on član. Ništa ja besmislenije nisam čuo od kada sam u sali posljednih 15 godina”, kazao je Konaković. 

Dević mu je dobacio da presing koji navodno igra vodi poziciju u odnose 0:10.

“Krivi navod je to što je kazao da smo ispred kluba SDA kazali da Vlada ne može uložiti amandmane. Mi smo pričali o proceduri, da je vama to Ministarstvo za visoko obrazovanje uradilo. Ne mogu da vjeruje da ovaj čovjek za 12 godina nije naučio poslovnik”, kazao je Dević. 

Odmah je uslijedio oštar odgovor Konakovića. 

“Ništa od ovog što Dević nervozni priča ja nisam rekao. Možete li smiriti Devića, on galami kada ja pričam. Vlada glasa, a neko mora predložiti Vladi. Nema svemiraca, šalim se naravno. Dakle, članovi Vlade predlažu”, kazao je Konaković. 

U toku njegovog obrazlaganja konstatno se čulo dobacivanje opozicione stranke, na šta je Konaković kazao: 

“Imate ih pravo udaljiti kada ometaju. Ima jedan dio zakona za nas koji je jako važan, a za koji nikada nije postojala politička hrabrost. SDA je zaustavljala taj proces. Radi se o tome da onog trena kada vas otjeraju sa KCUS-a tu prestajete biti profesor na Medicinskom fakultetu. To je kost u grlu procesa u visokom obrazovanju. Oni ne dozovoljaju izmjene kao i u svim drugim zemljama. Nakon izmjena ovog zakona, nastavne baze neće biti autokratske utvrde bilo koga. Redovni profesori koji predaju na fakultetu neće moći gore raditi ukoliko nisu u nekoj zdravstvenoj ustanovi. Riječ je o kvalitetnim ljudima, a oni prestanu educirati našu djecu kada se zamjere Sebiji Izetbegović”, kazao je Konaković. 

Dodao je kako je činjenica da je teksr imao sporne odredbe. 

“Kamikaze su na sve spremne. Jedini smo prostor na Balkanu u kojim se vrhunski profesori najbolji u svojoj struci ne mogu predavati djeci na fakultetu jer nisu uposleni. Koliko stručnjaka ne predaje jer su najureni sa KCUS-a. Njima je ovo Ahilova peta. Čujete li ih? Čujete li kamikaze? Ovako je reagiraju kada čačnete nastavnu bazu koju štiti HDZ i SDA koji ruše cijeli sistem. To je sastavni dio ovog zakona. Stotine grešaka tehničkih se desilo, i upravu ste to treba popraviti. Oni napravili priču kao da piše sve pogrešno. Četiri godine nisu ništa predložili, osim što su najdestruktivnija opozicija. Mi smo ovdje napravili mala čuda”, kazao je Konaković. 

Dević je kazao kako Konaković vrši mobing na zastupnike.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE